ISPRAVKA Korona može preživeti do 28 dana, ali u mraku i na 20 stepeni
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

ISPRAVKA Korona može preživeti do 28 dana, ali u mraku i na 20 stepeni

Društvo -

ISPRAVKA Novi koronavirus može da preživi na široko rasprostranjenim površinama mnogo duže nego što se mislilo, životni vek mu je i za 10 dana duži nego virusu gripa, pokazuje najnovije istraživanjem ali ono što mediji nisu preneli i stavili u prvi plane je da je ovo moguće samo u kontrolisanim uslovima, u mraku i na temperaturi od minimalnih 20, što znači da je gotovo nemoguće da virus preživi u realnom svetu.

Koronavirus može da opstane na papirnim i plastičnim novčanicama, nerđajućem čeliku, PVC i staklu, uključujući ono na ekranu mobilnog telefona, i do 28 dana, najnovije je otkriće Australijske državne naučne agencije (CSIRO), ali ono je obavljeno u kontrolisanim uslovima koji su nerealni za svakodnevicu.

- Eksperimenti su izvršeni u mračnoj prostoriji, pošto UV zraci ubijaju virus, sa stabilnom temperaturom i vlažnošću, tako da virus možda ne može tako dobro da prođe u realnom svetu. Ako utvrdimo koliko dugo virus opstaje na površinama, moći ćemo preciznije da predviđamo širenje i bolje zaštitimo ljude. Ipak, ovi rezultati nas svakako podsećaju da moramo redovno da peremo ruke, kao i da čistimo ekrane i da izbegavamo dodirivanje lica kako bismo smanjili rizik od zaraze - dodao je dr Maršak.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track