U martu ove godine uveden je policijski čas u Srbiji, a dvadesetak ljudi odlučilo je da pomogne onima kojima je to najpotgrebnije.

Udruženim snagama rešili su se da nahrane najugroženije.

Solidarnost, ne milostinja. To je njihov moto. Sreda je, i kuva se pasulj. Usred vanrednog stanja 20ak ljudi odlučilo je da obezbedi obroke za one koji nemaju šta da jedu.

Kako su se prvi put susreli sa kuvanjem velikih količina, bila im je neophodna pomoć iskusnog kuvara.

-U početku smo imali iskusnog kuvara i samo je preneo iskustvo na nas, koristili smo i neke vojne kuvare, da bismo saznali razmere, soli šargarepe lukai sl ali se to vremenom sve iskristalisalo i sad već svi znamo da skuvamo jedan dobar pasulj.

Ovo je bio veliki izazov za sve – kuvare, terence i vozače, kojima je bio prvi put da rade ovako nešto. - Ovo je bila takva situacija istovremeno se naslo ljudi sa slobodnim vremenom i svi su bili izgubljeni i da su hteli da pomognu na neki način, i mogu da kažem da je još više faktora.

Solidarna kuhinja počela je u aprilu ove godine. U toku vanrednog stanja, kuvali su svakog dana. Sada je to 3 puta nedeljno.

Prema rečima mlade Sare Nikolić obično se kuva pasulj, testenine u sosu, sočivo, boranija, grašak, đuveč… Trude se da ima i povrća i mesa, a nedeljom sleduju i kolači.

-Trudimo da se posvetimo i stvarno kuvamo da to bude lepo i kad ostane to i mi jedemo.

-Svako može tu da završi – tužno počinje priču mlada Sara o ljudima koji dolaze po solidarni obrok.

Penzionerima najveći problem predstavljaju male penzije, koje im otežavaju uslove života, a tu su i oni koji primaju socijalnu pomoć, beskućnici, pa čak I roditelji koji su ostali bez posla i ne mogu da prehrane porodicu.

Sve funkcioniše zahvaljujući volonterima koji kuvaju, voze i dele obroke, i onih koji im doniraju novac ili hranu.

Svoje aktivnosti najčešće dele preko društvenih mreža, koje im pre svega znače za regrutaciju novih aktivista i donatora.

Ljudi koji su u redu za solidarni obrok uglavnom se ne žale na topli ručak, a često se dogodi da njihovi komentari I pohvale duboko ganu one koji pripremaju.

-Ja sam se strašno rastužila, spremali smo grašak i zovu me da mi kažu kako svi hvale, kažu jao kao u hotelu, i ja sam se rastužila. Pitam se kad li su ti ljudi poslednji put bili u hotelu.

Volonteri Solidarne kuhinje su uglavnom mladi ljudi, ali se u akciju uključuju i najstariji sugrađani.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU