U INSTITUTU BANJICA PROŠLE GODINE ZBOG KORONE OKO 9.000 OPERACIJA MANJE Povećan broj novozaraženih, može da zakomplikuje situaciju
Foto: Printscreen RTS

broj operacija kolena smanjen za 70 odsto

U INSTITUTU BANJICA PROŠLE GODINE ZBOG KORONE OKO 9.000 OPERACIJA MANJE Povećan broj novozaraženih, može da zakomplikuje situaciju

Društvo -

U Institutu za ortopediju "Banjica" prošle godine je zbog korona virusa bilo za oko 9.000 operacija manje u odnosu na godinu pre toga.

Direktor Instituta Zoran Baščarević kaže da je broj operacija za ugradnju kuka smanjen za 60 osto, a za kolena čak 70 odsto i da svi ti pacijenti čekaju svoj red da uđu u sistem lečenja.

To što se ponovo povećava broj obolelih od koronavirusa, može samo da komplikuje situaciju kada su u pitaju hronični bolesnici i oni koji su imali zakazane operacije. Tako je i na ortopediji.

Banjica, Institut Banjica
foto: Printscreen RTS

U Institutu za ortopediju "Banjica" prošle godine bilo oko 9.000 operacija manje u odnosu na godinu pre toga.

Zoran Baščarević, direktor tog instituta kaže da je zbog epidemije koronavirusa planirano lečenje ortopedskih pacijenta moralo da bude odloženo jer su četiri meseca bili u kovid sistemu.

"Najteža stvar je kada odlažete lečenje tumora lokomotornog sistema i kada veliki instituti, kao što je Banjica, uđu u kovid sistem mi to odlažemo", kaže Baščarević.

Naveo je da su smanjili broj operacija za ugradnju kukova za 60 odsto, a za kolena čak 70 odsto i da svi ti pacijenti čekaju svoj red da uđu u sitem lečenja.

Situacija na Institutu "Banjica" je, kaže, veoma kompleksna jer raspolažu sa polovinom anesteziologa.

"Pacijente koji su kovid pozitivni, a imaju neku ortopedsku traumu smo izolovali dok ih ne prebacimo u Zemunsku bolnicu koja jedina prima takve pacijnete", rekao je Baščarević.

On je istakao da smo, pored epidemije koronavirusa, izloženi i epidemiji traumatizma lokomotronog sistema.

"Ljudi mnogo brže žive, kreću se, putuju, svi su okrenuti sportu, saobraćajni traumatizam je takođe u porastu", rekao je doktor Baščarević.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track