Cela javnost u Srbiji digla se na noge nakon što je Staša Ivković iz Vršca (21) otkrila da se na Telegramu nalaze brojne grupe na kojima muškarci, bez dozvole, dele eksplicitne slike bivših devojaka.

U grupi "eks Ju balkanska soba", na aplikaciji za dopisivanje Telegram, koja broji preko 36.000 članova iz Srbije i okruženja, muškarci su svakodnevno delili na stotine eksplicitnih privatnih snimaka i fotografija svojih bivših devojaka, kao i njihove adrese i brojeve telefona i tako im se svetili!

Kakva je kaznena politika za one koji objavljuju ovakav sadržaj? Kako devojke čije su fotografije objavljivane mogu da se zaštite?

screenshot-3.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Gosti Usijanja dana Aleksandar Radivojević advokat, Staša Ivković koja je razotkrila sadržaj i Ljiljana Stanišić novinarka Kurira.

- To je strašno šta su tamo delili, one fotografije su sramne, mogu da zamislim kako je svim tim devojkama. Ovo su ozbiljne teme, mi mediji moramo da apelujemo o ovome mora da se priča, ovo ne smemo da zaboravimo - navela je novinarka Kurira Ljiljana Stanišić.

screenshot-2.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Kako je objasnio advokat Radivojević partner nikako po zakonu ne bi smeo da deli fotografije bez dozvole ili saglasnosti.

- Posedovanja nečijih snimaka i bez dozvole takođe predstavlja krivično delo - kaže Radivojević.

screenshot-1.jpg
Kurir 
foto: Kurir

- Postoji dosta grupa po gradovima, kao što je na primer ta "Nišlijske". Tu se svi znaju. Grupe funcionišu tako, sakrijete svoje ime, broj telefona, možete staviti šta god niko ne može da vidi ko stavlja fotografije - navela je Staša Ivković.

Kurir televizija Staši Ivković prete na društvenim mrežama

- Neće država moći da zaštiti svakoga ko pristupi društvenim mrežama. Naravno da je jasno krivično delo ako neko bez odobrenja postavlja nečije snimke i fotografije - naveo je advokat.

Svakako da treba voditi računa kako se pristupa društvenim mrežama i šta će se tamo naći, jer su sve informacije veoma dostupne, napomenuo je Radivojević.

(Kurir.rs)