Na jednom sajtu pojavilo se navodno rešenje za one koji neće moći da
registruju kola od 5. jula

Vlasnici automobila u Srbiji su u panici zbog pooštrenog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila, koji treba da stupi na snagu od 5. jula ove godine, a koji podrazumeva da automobili koji imaju nepropisnu količinu izduvnih gasova neće moći da prođu tehnički pregled, a samim tim ni da se registruju.

Na jednom sajtu pojavio se oglas u kojem se nudi da se za male pare reši problem: - Iznajmljujem univerzalne katalizatore po ceni od 15 evra (u cenu je uračunat period od 48 sati, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled) - piše u oglasu koji su mnogi na internetu okarakterisali kao prevaru, ljuti jer će takvom zloupotrebom automobili i dalje zagađivati okolinu.

1001-katalizator.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Automobilski ekspert Jovan Pokrajac za Kurir objašnjava da li je u praksi moguće izvesti ovakav "manevar" i za samo 15 evra proći tehnički pregled.

- Mislim da su se lepo dosetili, ali to pre svega važi za dizele. Kod benzinskim motora su katalizator i izduvna grana u komadu, pa zato i ne postoji univerzalni. Međutim, i da se prođe na tehničkom kako treba, postoji opasnost da vas policija sačeka između dve registracije i pošalje vanredni tehnički pregled. Takav problem imaju i vozila sa kukom. Često se dešava da se pre tehničkog skidaju kuke, a posle tehničkog se vraća na vozilo - objašnjava Pokrajac i dodaje da postoji još jedna opasnost za vlasnike katalizatora.

joca-komarac.jpg
M. Radulović 
Jovan Pokrajac foto: M. Radulović

Budite veoma oprezni

- Svi se borimo za čist vazduh. Znamo da je sve to skupo. Ako je katalizator neispravan zamenite ga sa bar sa polovnim ispravnim. I katalizatori imaju vek trajanja. Takođe, u poslednje vreme često se dešava da u toku noći se katalizatori kradu - otkriva Pokrajac.

Da li je zaista tako nešto moguće uraditi, pitali smo i u jednom beogradskom auto-servisu.

- Postoje univerzalni katalizatori i njihova cena je 100-120 evra, a garancija im je do dve godine. Sama ugradnja katalizatora košta 2.000, a skidanje 2.500 dinara. Original katalizatori su svakako mnogo skuplji, pa ja savetujem kupovinu novog univerzalnog katalizatora ukoliko ne postoji mogućnost za kupovinu originala. Njegovo iznajmljivanje jeste moguće, ali ja to ne savetujem - rekao je Branko Šumanovac iz auto-servisa „Nini No1“.

Da li je isplativo

Vladimir Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda, smatra da je taj oglas imao za cilj samo šerovanje na internetu.

- Vizuelno montiranje tog katalizatora jeste moguće, ali kompjuterski nije. Reč je o tome da je, pored katalizatora, potrebno imati i lambda sondu, tj. senzor koji meri sadržaj preostalog kiseonika u izduvnim gasovima. Sam katalizator bez sonde ne vredi, jer će kompjuter izbacivati grešku pri merenju izduvnih gasova. Da iznajmite katalizator sa lambda sondom, ne bi bilo isplativo, jer ta oprema sa montiranjem košta i po nekoliko stotina evra, a traje otprilike oko pet do šest godina - rekao je Marinković za Kurir.

Original katalizatori

Koštaju od 200 € pa naviše

Cene original katalizatora se kreću od 200 evra pa naviše, u zavisnosti od marke automobila, a lambda sonda se kupuje odvojeno i cena je oko 15.000 dinara.

Sanja Marković