Povodom početka vaskršnjeg posta, dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikone sa zlatotiskom i molitvom. Sutra ćete dobiti ikonu Sveti Andrej Kritski. Pokajni kanon Svetog Anreja Kritskog čita se tokom prva četiri dana Velikog i Časnog posta na povečerju.

Sveti Andrej od rođenja bio je nem, a kada su ga roditelji odveli u crkvu i pričestili, progovorio je. Srpska pravoslavna crkva smatra da je upravo to sila božanskog pričešća. Kada je imao 14 godina otišao je u Jerusalim. Svojim razumom i podvigom, nadmašio je mnoge starije monahe i bio primer mnogima.

Zbog toga ga je patrijarh uzeo sebi za pismovoditelja. Pošto patrijarh nije mogao da ide na sabor koji se održavao u Carigradu, on je otišao umesto njega. Tamo je pokazao svoju sjajnu darovitost, rečitost, revnost prema veri i neobičnu razboritost.

Pomogavši da se vera pravoslavna učvrsti, Andrej se vrati u Jerusalim na svoju dužnost.

Kasnije je izabran i postavljen za arhiepiskopa ostrva Krita. Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda. Napisao je poučne knjige, pesme i kanone, od kojih je najpoznatiji Veliki Kanon Bogorodice, koji se čita u četvrtak, u petoj nedelji časnog posta.

Vraćajući se jednom iz Carigrada predosetio je svoju smrt, i tako je i bilo. Kada je lađa plovila blizu ostrva Mitilene, umro je.

U četvrtak, 18. marta, poklanjamo ikonu Prepodobni Isihije Posnik, u petak, 19. marta, Sveti velikomučenik Teodor Tiron, a u nedelju, 21. marta, ikonu Nedelja pravoslavlja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Sasomange oglasnik gde ćete naćiodabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja... Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

Foto: Kurir