Rekacija Sinoda je samo jednu u nizu reakacija koje su ovog dana u javnosti Srbije nakon sto je u javnu raspravu podnesen ovaj nacrt Zakona. O razlozima ZA i PRTOVI u Puslu dana govorili su Stefan Šparavalo iz Udruženja "Da se zna" i advokat i Dusan Ilić potpisinik apela 212 protiv zakona o istoploinim zajednicama.

- Predlagači su predvideli da bi bile registrovane ne samo registrovane istopolne zajednice, već i neregistrovane. Ove prve su pandan braku, bračnoj zajednici, a ove druge kao pandan neregistrovanoj bračnoj zajednici. Ove druge bi imali pravo da se nasleđuju, a ono što je interesantno to pravo nemaju vanbračni partneri u Srbiji. Takođe, predviđeno je da partneri u istopolnim zajednicama imaju pravo i mogućnost izdržavanja. Samo da podsetim, ni supružnici u braku, ni vanbračni partneri nemaju tu mogućnost. Ovim predlozima bi se položaj osoba u istopolnim zajednicama bi bio bolji nego položaj osoba u bračnim zajednicama - kaže Dušan Ilić saradnik Instituta za evropske studije.

Postavlja se pitanje da li bi Nacrt zakona o istoponim brakovima mogao da poboljša i zakon o zajednici različitih polova.

- Ja sam u nezavidnoj poziviciji jer branim nacrt koji je nužan, ali nije dovoljno dobar. Onno što se ne slažem sa kolegom u studiju, jeste da je ovaj zakon neophodan. I ovi razlozi koje je Dušan naveo nisu dovoljno dobri da se takav nacrt povuče iz procedure - navodi Stefan Šparavalo iz udruženja "Da se zna".