VELIKE PROMENE NA IBARSKOJ: Moguća naplata putarine za TEŠKE KAMIONE pomoću specijalnih kamera
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

putevi srbije

VELIKE PROMENE NA IBARSKOJ: Moguća naplata putarine za TEŠKE KAMIONE pomoću specijalnih kamera

Društvo -

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je danas da se na auto-putevima u Srbiji neće uvoditi vinjete pošto je za vozače mnogo pravedniji i jeftiniji sistem naplate putarine po pređenom kilometru, koji se kod nas primenjuje, ali da se razmatra naplata putarine na magistralnim putevima za teške kamione i to putem video nadzora.

Drobnjak je objasnio da pre svega misli na Ibarsku magistralu gde je zbog velikog broja vozila i kamiona nebezbedan saobraćaj i da bi naplata putarine naterala kamione teže od 12,5 tona da koriste auto-put.

- Gledamo da postavimo portale da snime vozilo kad negde uđe na magistralu i gde izađe. Tako ćemo da vidimo koliko kilometara je prešlo i dobiće fakturu da to plati - naveo je Drobnjak.

Objasnio je da se taj sistem video nadzora razlikuje od vinjeta po tome što se ne kupuje vinjeta, to jest nalepnica za korišćenje autoputa u određenom vremenskom periodu, već bi se putarina opet plaćala po pređenom kilometru.

Drobnjak navodi primer Mađarske gde postoji sistem naplate putarine putem video nadzora tako što se plati na pumpi ili nekom drugom mestu za korišćenje auto-puta u određenom vremenskom periodu kao kod vinjeta, ali da se ne kupuje vinjeta.

Govoreći o izgradnji auto-puteva u Srbiji, Drobnjak kaže da će ove godine biti započeta gradnja sedam ili osam novih putnih pravaca, što će biti brze saobraćajnice ili auto-putevi u dužini od 300 do 400 km, koji će biti završeni narednih godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track