Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) se sa izveštajem obratila nadležnima 23. juna, ali odgovor do danas - nisu dobili.

Deca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju puštena su da umru u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji! Oni dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima, objavljeno je u publikaciji Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI).

"U ustanovi 6 na primer, smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući", samo je jedan od zaključaka iz ovog izveštaja.

Maša Pavlović iz MDRI za Kurir kaže da je ovo problem koji dugo traje, i koji je rešiv, ali ne preko noći.

- Ovo je sistemski problem koji traje i koji treba da reše nadležne institucije - Ministartsvo za rad socijalna i boračka pitanja, a u to svakako treba da se uključi i Vlada Republike Srbije. Neophodno je da se što pre počne sa procesom zatvaranja samih ustanova, i za decu i za odrasle. Ono što se u tim ustanovama dešava nije u skladu Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koju su usvojile Ujedinjene nacije - rekla je Pavlović i dodala da osobama sa mentalnim invaliditetom treba da žive u zajednicama, a ne u institucijama.

- Kada govorimo o deci, treba zabraniti da se ona primaju u domove, posebno kada je reč o mlađima od tri godine, a takvih ima. I kratak boravak deteta u instituciji ima nesagledive posledice! - rekla je ona, ponovivši da je neophodno je da se potpuno stopira dalji prijem dece u bilo koju instituciju.

Institucija koja je skrenula pažnju na stravičnu diskirminaciju i zlostavljanje korisnika domova je da treba da se pruži podrška biološkoj ili srodničkoj porodici, kojoj bi u pomoć mogle da pruže čak i patronažne sestre.

- Bilo bi dobro osnažiti hranitelje da i oni uzimaju decu sa teškoćama. Ovo je problem koji može da se reši zajedničkom saradnjom, i to što pre, jer je u domovima čak 75 odsto dece sa smetnjama u razvoju kojima je odatle hitno potreban izmeštaj - rekla je naša sagovornica.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) se sa izveštajem obratila nadležnima 23. juna, ali odgovor do danas - nisu dobili.

(Kurir.rs/Suzana Trajković/FOTO: Ilustracija)