LOŠE NAVIKE: Srbi jedu ribu samo kad je post
Prosečna godišnja potrošnja ribe po stanovniku iznosi oko pet do šest kilograma, što je tri do četiri puta manje od evropskog i svetskog proseka iako je reč o jednoj od najzdravijih namirnica
Iako riblje meso predstavlja jednu od najzdravijih namirnica i posebno poželjnu u vreme vrelih letnjih dana, građani Srbije ribu u tanjir stave samo kad je vreme slava ili većih postova, poražavajuće su potrošačke navike na koje za Kurir ukazuju nutricionisti i ribarnice.
Njihove tvrdnje potvrđuje i statistika, koja beleži da je prosečna godišnja potrošnja ribe po stanovniku u Srbiji oko pet do šest kilograma, odnosno ukupna potrošnja od 35.000 do 40.000 tona na godišnjem nivou, što je tri do četiri puta manje od evropskog i svetskog proseka.
Roštilj im draži
U ribarnici na Cvetkovoj pijaci u Beogradu potvrdili su za Kurir da ljudi ribu kupuju u većim količinama samo kada je vreme slava i većih prazničnih postova.
- Prošle nedelje je bio Petrovdanski post, ali nismo imali veću prodaju. Tokom korone duže vreme nismo radili, a i dok smo radili, potražnja i prodaja nisu bile na zavidnom nivou. Ljudi će pre otići u mesaru i kupiti svinjski but ili roštilj nego što će kupiti ribu - kaže jedan prodavac koji je želeo da ostane anoniman.
Iz druge ribarnice u beogradskom naselju Žarkovo kazali su za Kurir da za godinu dana nisu imali veći skok u prodaji ribe, osim kada je bio božićni post i slave, ali su ipak zadovoljni prodajom jer imaju stalne mušterije.
- Naše stalne mušterije najviše kupuju oslić i smuđ, i te dve vrste ribe se kupuju tokom cele godine. Prodajemo svežu, zaleđenu i pečenu ribu, a uvek je najveća potražnja za pečenom - pričaju radnici.
Iako svesni srpskog mentaliteta sklonijeg pečenju i generalno masnijoj i jačoj hrani, nutricionisti savetuju da ribu jedemo bar dva do tri puta nedeljno. Ističu da je riba namirnica budućnosti zbog svojih nutritivnih i preventivnih vrednosti koje zadovoljavaju potrebe svih uzrasta.
Prženje nezdravo
- Riba je izvor visokovrednih proteina, joda i nezasićenih masnih kiselina. Preporuka je da se jede barem dva puta nedeljno, s tim što leti treba biti vrlo oprezan jer je lako kvarljiva namirnica - rekla je za Kurir nutricionista Živka Vlajković.
Ona napominje da je najzdravija morska riba, za odrasle plava, a za bebe losos i bela riba kao brancin i orada. Od slatkovodnih to su pastrmka i smuđ.
- Najzdraviji način pripreme ribe je kuvanje ili spremanje na pari. Ako neko to ne praktikuje, onda je bolje pečenje u rerni, pekaču ili foliji, dok je prženje najmanje zdravo jer tom prilikom riba gubi sve bitne vitamine - objasnila je Vlajkovićeva.
I nutricionista Marija Lazarević poručuje da bi ribu trebalo jesti tri puta nedeljno, u zavisnosti od dnevog energetskog unosa i generalno organizma osobe.
- Fokus je pre svega na morskoj ribi, koja sadrže omega-3 masne kiseline, koje imaju ogroman značaj za naš organizam, ali nije zanemarljiv ni značaj rečne ribe - istakla je ona.
Aleksandra Kocić
VUČIĆ SE OGLASIO NAKON RAZGOVORA S TRAMPOM: Odličan razgovor sa novoizabranim predsednikom, verujem u SNAŽNIJE PARTNERSTVO sa SAD pod njegovim vođstvom (VIDEO)