JERMENKA ANUŠ BALAJAN ODLUČILA DA ZBOG LJUBAVI DOĐE U SRBIJU: Komšija kod mene ulazi kao u svoju kuću, mnogo volim srpsku kuhinju
Da nije uvek lako napustiti zemlju u kojoj smo odrasli i nastaviti život u nekoj drugoj, mogu da posvedoče oni koji su se na taj korak odvažili, međutim, kada postoji jak motiv za to, sve se lakše podnosi.
Za Jermenku Anuš Balajan (55) to je bila ljubav, a kada je stigla u Beograd te 1995. godine, sve joj je govorilo da treba tu i da ostane.
Ljubav je književnicu Anuš Balajan dovela iz Jeremenije u našu zemlju. U Jermeniji je upoznala ljubav svog života, Srbina, s kojim je došla u Srbiju i tako zavolela našu zemlju i odlučila da ovde provede ostatak života. Bavim se književnošću, pišem pesme, priče. U Jermeniji sam upoznala jednog Srbina i preko njega sam upoznala ovu divnu zemlju, ovaj divan narod. Toliko mi se dopao grad, usluga, apsolutno sve - priseća se Anuš Balajan.
UMETNIČKI KRUGOVI
Prilikom dolaska u našu zemlju 1995. godine, kako kaže, bila je pod pokroviteljstvom porodice Vartabedijan.
- Gospođa Dušanka Vartabedijan je znajući da pišem, videla je u novinama neku moju pesmu objavljenu, pa me je odmah povezala sa Udruženjem književnika Srbije - objašnjava Anuš Balajan.
Tako je Anušin interesantan jermenski duh počeo da živiiu Beogradu, u vidu poezije pa je već naširoko poznata u umetničkim krugovima, ali I po svojoj kulinarskoj tradiciji i gostoprimstvu. Živela sam malo u Grockoj, tu su živele izbeglice i imali smo jako dobar odnos. Komšija otvara vrata i ulazi, kao kod nas u Jermeniji, bez nekih finih evropskih manira - priseća se Anuš kroz smeh.
JERMENSKE ĐAKONIJE
Svoje goste najviše voli da obraduje jermenskom kuhinjom, i na njeno iznenađenje, kaže da nije još naišla na negativne reakcije Srba u smislu da im se ne dopada određeni začin ili jelo karakteristično za njenu zemlju. Tako domaću pršutu kombinuje sa jermenskim začinima, ali priznaje i da uživa u srpskoj kuhinji, pogotovo domaćem pasulju.
- Pravim jermensku pršutu koja ima poseban začin. Srbi rado prihvataju jermensku pršutu I nikako se ne bune zbog začina. Ovde toliko hvale tu pršutu i uvek se sve do kraja pojede. Istovremeno, mnogo volim srpsku kuhinju, zaista je prelep način na koji Srbi spremaju pasulj - poručuje Anuš Balajan.
(Kurir.rs/Blic/Prva TV)
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)