KURIR REŠIO DILEMU: Domaća turšija slasnija i jeftinija od kupovne! Ovo su CENE, matematika sve pokazuje!
Domaćicu tegla cvekle izađe i do 10 puta jeftinije ako je sama spremi, a slična je ušteda i u pripremi mešane salate
Kraj leta je vreme kad sve uveliko zamiriše na paprike, a domaćicama se uvek budi večita dilema, šta se više isplati - spremati zimnicu kod kuće ili kupiti pakovane tegle?
Svakako je uvek najbolje jesti domaće, a računica kaže da je tako i jeftinije, jer se, recimo, na tegli cvekle može uštedeti i do deset puta, pa zato pomama na pijacama krajem avgusta ne jenjava.
Priprema ajvara posao je od dva dana, a za jednu veliku teglu potrebno je oko 400 dinara, rekla nam je jedna baka prodavačica s beogradske pijace, koja svake godine sprema zimnicu za svoju porodicu.
Puno posla oko ajvara
- Kilogram paprike je od 100 do 120 dinara. Uvek se mogu kupiti i lošije i jeftinije, ali je za ajvar bolje da budu mesnate. Za teglu ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika. Ako je cena 100 dinara, to je već 300 dinara samo za paprike. Tegla s poklopcem je 30 dinara. Kad se dodaju ulje, so, šećer, i ko voli plavi patlidžan, to je minimum 400 dinara za teglu. Plus uloženo vreme - kaže naša sagovornica. Ko se dvoumi da li da sam sprema, mora da zna da tegla pravog domaćeg ajvara košta 600-700 dinara, a da su one jeftinije, od oko 350 dinara što se prodaju u marketima, najčešće od kuvanih, a ne pečenih paprika.
Krastavčići "papreni"
Sitnim krastavčićima kornišonima cena iz godine u godinu ne pada i ne mogu se naći ispod 100 dinara za kilogram, a ide i do 150 dinara ako su kvalitetniji, svežiji. Od 10 kilograma može da se dobije do 24 tegle. Za to je potrebna jedna esencija koja košta 230 dinara. Džak od 10 kilograma košta 1.000 dinara, tegle su (ako ih nemate) 30 dinara. Uz sve dodatne začine, tegla krastavčića u domaćoj radinosti može da bude i ispod 100 dinara, a toga retko ima i na sniženjima u prodavnicama.
Šarena salata maltene džabe
Šarena (mešana) salata spada u najmanje zahtevnu i najjeftiniju zimnicu. Na primer, za šarenu salatu potrebno je četiri kilograma kupusa, čija cena je 30 dinara za kilogram. Potom su potrebna dva kilograma krastavčića (100 dinara kilogram), dva kilograma paprika (jeftinijih od 60 dinara po kilogramu), dva kilograma šargarepe (40 dinara kilogram) i isto toliko zelenog paradajza (50 dinara kilogram). Tako povrće ne košta više od 700 dinara, a od te količine dobije se čak 15 tegli. Tako tegla izađe manje od 50 dinara, dok im je cena u marketima i do 420 dinara.
Cvekla i do 10 puta jeftinija!
Cvekla je jedna od najisplativijih zimnica. Od pet kilograma cvekle ispadne vam u proseku oko devet tegli zimnice, a uz nju su od dodatnih sastojaka potrebni samo poneka kašika soli, šećera i konzervans. Ako nabasate na jeftinu cveklu, tegla zimnice može da vas izađe i samo 30 dinara, dok je ista u prodavnicama i do 310 dinara, odnosno čak 10 puta skuplja!
Kurir.rs / Suzana Trajković
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore