Dom zdravlja u Tutinu, zahvaljujući pisanju Kurira, zapošljava tri rendgen tehničara, pa će stanovništvo ove opštine konačno moći bez čekanja da obavi sva neophodna snimanja i leči se. Ministarstvo zdravlja odobrilo je, nakon teksta u našem listu, da ova zdravstvena ustanova zaposli kadar koji im je nasušna potreba.

Ekipa Kurira bila je u Tutinu pre desetak dana i tada je dr Kemal Ćorović, direktor DZ Tutin, ispričao da, zahvaljujući donacijama iz dijaspore, imaju najsavremeniji skener i rendgen aparate, ali samo jednog tehničara, koji ne može na svemu tome da radi, pa narod mora da čeka na lečenje, a imaju svu opremu. Iako je, kako nam je tada rekao dr Ćorović, na zavodu u Tutinu troje nezaposlenih rendgen tehničara, i iako je mesecima slao molbe Ministarstvu zdravlja za dozvolu da ih zaposli, ništa se nije desilo. Sve dok reporterke Kurira nisu došle u Tutin. Pošto smo objavili reportažu u kojoj se dr Ćorović žali kako nema kadra, a medicinske sestre kukaju da nikako da dobiju zaposlenje za stalno, stigao je dopis iz Beograda.

ispred-bolnice.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

- Hvala Kuriru, zahvaljujući vama rešili smo veliki problem za građane Tutina. Od Ministarstva zdravlja dobili smo dopis u kom nas obaveštava da nam je odobreno da na šest meseci zaposlimo tri rendgen tehničara i sada, konačno, možemo da organizujemo nesmetan rad rendgen dijagnostike, i to u dve smene. Takođe, ministarstvo je za 11 naših radnika, to jest za dvoje doktora, osam sestara i jednog vozača, produžilo ugovor na određeno za šest meseci. Zahvaljujem ministarstvu što nam je izašlo u susret. Iskreno se nadam da će sledeće rešenje za sve njih biti na neodređeno - kaže za Kurir dr Ćorović, koji zahvaljuje i dijaspori i lokalnim privrednicima što Tutin, iako među najsiromašnijim opštinama u Srbiji, ima najbolje dijagnostičke aparate - skener "simens" 32-slajsni, najnovije generacije, i stacionarni i mobilni digitalni rendgen aparat, kao i tri 4D ultrazvuka.

Ne zaboravlja da kaže i da su nedavno od Ministarstva zdravlja i Centra za migraciju u saradnji sa EU dobili i defibrilator, monitor za praćenje vitalnih parametara pacijenta i EKG aparat. Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za Kurir da je podnoseći izveštaj o epidemiološkoj situaciji u Tutinu ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru naveo i problem manjka tehničara u dijagnostičkom centru ovog doma zdravlja.

djerlek.jpg
Printscreen RTS 
foto: Printscreen RTS

- Ministar je odobrio da se odmah u Domu zdravlja Tutin prime tri rendgen tehničara, budući da postoji radiolog koji čita snimke, ali skoro da nema ko da radi na aparatima koje je obezbedila dijaspora. Ministar je odobrio i da se za 11 radnika dalji rad produži na šest meseci. Učinićemo sve da u skorije vreme svi oni koji su dali doprinos u borbi protiv kovida 19, a kojima se produžuju ugovori o radu dobiju stalni radni odnos u DZ Tutin - kaže za Kurir Đerlek.

TUTIN U CRVENOM

SREDNJOŠKOLCI OD STARTA ONLAJN

Tutin je za sada jedina opština u Srbiji koja je po epidemiološkimparametrima u crvenoj zoni i čiji srednjoškolci odmah, od 1. septembra, kreću kompletno na onlajn nastavu po trećem modelu nastave, koji se primenjuje u najgoroj situaciji sa koronom. U ovoj opštini je najslabiji odziv za vakcinaciju, svega 16 odsto je pelcovanih, a kako je Kurir već pisao, u 99 sela je samo 80 ljudi primilo vakcinu. U petak je bilo 24 zaraženih, a kako dr Đerlek kaže, za sedam dana čak je 231 inficiran, dok je 36 kovid pacijenata iz ove opštine u bolnici u Novom Pazaru. - Evidentno je da Tutin i građani Tutina plaćaju cenu niskog procenta vakcinacije jer smo u svim gradovima i opštinama gde smo imali nizak procenat vakcinacije poslednjih nekoliko nedelja imali povećan broj zaraženih nevakcinisanih ljudi. Očekivali smo veću pomoć lokalne samouprave Domu zdravlja u Tutinu, i u svim drugim opštinama i gradovima gde je lokalna samouprava bila inertna imali smo isti problem - navodi Đerlek.

(Kurir.rs/J. S. S.)