Kavijar, nekada hrana za siromašne, a danas za "bogate" prestao je da se proizvodi u Srbiji.

"Prestao je da se proizvodi zato što su Moruna i Jesetra, vrste od kojih se on proizvodi prestale da dolaze u područje Đerdapa", objasnila je viši kustos Dubravka Vučić.

Ona je dodala da je 2000. godine doneta odluka o zabrani lova ovih vrsta, radi sprečavanja njihovog izumiranja.

Početak kavijara nije bio put luksuza, naime on je bio hrana za siromašne.

dubravka.jpg
Kurir Televizija 

"Od kada se ljudi bave ribolovom, naravno da su konzumirali meso, ali isto tako i ikru. Meso je uvek bilo ukusnije, pa se više konzumiralo od ikre, iako se zanalo da je lekovita, ali je kao kvarljiva dosta bacana. ", ispričala je Dubravka.

Ono što malo ljudi zna, jeste da zapravo kavijar nije ikra, nego prerađena ikra. A kao luksnizni delikates proglašen je u 16.veku.

"Rusi su opisali da je najkvalitetniji kavijar prve klase kada su jaja potpuno izdvojena, i hrskava, a struktura kremasta sa pozadinom gorčine", navela je Dubravka.

Kavijar koji danas jedemo je počeo da se proizvodi u 19. veku.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU.

Bonus video:

04:17
PRVI BUREK NAPRAVLJEN JE U NIŠU: Od 1498. jede se rukama, a za 15. godina neće imati ko da ga pravi (KURIR TV) Izvor: Kurir TV