Matematička gimnazija u Beogradu obeležila je danas izuzetan jubilej - 55 godina postojanja i plodnog rada!

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je na svečanosti da su tu školu stvorili hrabri ljudi, entuzijasti, "sa vizijom da se učenicima u Srbiji pruži jedan potpuno nov format obrazovanja, da najtelantovanIja deca za prirodne nauke iz cele države budu zajedno u jednoj školi".

Kurir Matematička gimnazija - 55 godina postojanja

- Da rade po specijalnom programu i da za četiri godine steknu znanja, način razmišljanja koji će im otvoriti potpuno nove vidike, da postanu oni koji menjaju Srbiju, a i čitav svet. Iskreno verujem da su postignuti rezultati u 55 godina premašili najsmelije snove osnivača ove škole - istakla je Katićeva.

Ona je konstatovala da su za to, pre svega, zaslužni posvećeni pojedinci, vanserijski predavači, koji su inspirisali svoje đake da izaberu svoj put, "na kome talenat, rad rad i istrajnost vode do vrhunskih rezultata i svetskih uspeha, put na kome je sve moguće".

Sve društvene promene koje su direktno uticale na promenu u obrazovanju stavljale su pred velikem izazove sve moje prethodnike, kao i mene. Ne zaboravite da je sve lako uništiti, a vrlo teško sačuvati, pa čak i najbolju obrazovnu ustanovu u regionu, ukazala je Katićeva.

viber-image-20210919-193129758.jpg
Kurir 
Ministarka Tatjana Matić (levo) i direktorka Mirjana Katićfoto: Kurir

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić naglasila je da Matematička gimnazija pokazuje da je obrazovanje jedna od najbitnijih karika društva i predstavlja "najsvetliju tačku obrazovnog sistema zemlje i put hrabrih, istrajnih i nauci posvećenih pojedinaca".

viber-image-20210919-193132865.jpg
Kurir 
foto: Kurir

To je najbolja moguća prezentacija Srbije koju možemo poželeti i koju imamo. Razvoj talenata ovih mladih ljudi i njihova priprema za digitalne poslove u budućnosti, ali i rešavanje zadataka i nepoznanica koji će, kako nam je to upravo ova nesrećna pandemija pokazala, uvek biti, predstavlja naše najbolje ulaganje u budućnost i sve ono što dolazi, zaključila je Matićeva.

Na svečanosti su dodeljena priznanja i plakete učenicima koji su poslednjih godina ostvarili zapažene rezulzate na brojnim takmičenjima kao i profesorima koji su dali izuzetan doprinos obrazovanju mladih.

Kurir Matematička gimnazija - 55 godina postojanja

Prikazan je film kojim su su predstavili učenici Gimnazije a povodom jubileja objavljena je i luksuzna monografija o 55 godina postojanja škole.

viber-image-20210919-193131905.jpg
Kurir 
Monografija o Matematičkoj gimnazijifoto: Kurir

USPEŠNI U SVIM OBLASTIMA

Matematička gimnazija je srednjoškolska institucija od posebnog nacionalnog značaja i interesa, jedina u Srbiji. Namenjena je talentovanim učenicima u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka.

Osnovana je 23. maja 1966. godine, a od 2004/2005 obuhvata i dva završna razreda osnovne škole.

Pored izuzetnog uspeha u oblasti matematike, fizike, informatike i astronomije, učenici Matematičke gimnazije su uspešni i u drugim oblastima: osvajaju nagrade na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, šaha, a takođe osvajaju prestižne nagrade u glumi, recitovanju, sportu, multimedijalnim prezentacijama, debatovanju...

viber-image-20210919-193130022.jpg
Kurir 
Nekadašnji direktor Srđan Ognjanović (desno)foto: Kurir