04:00

UKRADENA RIMSKA PLOČA IZ KURŠUMLIJSKE BANJE! Divlji kopači uništili bitne dokaze, iza sebe ostavili opustošenu grobnicu

užas!

UKRADENA RIMSKA PLOČA IZ KURŠUMLIJSKE BANJE! Divlji kopači uništili bitne dokaze, iza sebe ostavili opustošenu grobnicu!

Društvo -

U okolini Kuršumlijske banje nađena je rimska grobnica, ali meštani tvrde da je u blizini takođe nađena i rimska ploča koju su divlji kopači ukrali.

- Pre pet, šest godina stajala je jedna ploča. Video sam da na njoj pišu rimska slova. Međutim, neko je tu ploču uzeo. Stajala je pre toga dugo - naveo je Rodoljub Vukadinović iz Kuršumlijske banje u emisiji "300 čuda".

Kuršumlijska Banja
foto: Kurir Televizija

Ploču je, kako je rekao, našao tako što je orao sa traktorom.

- Počelo je da zvrči, zakačio sam je plugom i izvrnuo - ispričao je Vukadinović.

Kuršumlijska Banja
foto: Kurir Televizija

Ploča je navodno bila dimenzija metar sa pola metra, debela i teška.

Na livadi banje je po rečima arheologa moguće očekivati objekat.

Kuršumlijska Banja
foto: Kurir Televizija

- Bilo bi zanimljivo proveriti. Postoji tehnika koja može da pokaže. Ravno je područje. Georadarom se može proveriti šta se tačno nalazi ispod zemlje. Po obodu je moguće da se ispod nalaze ostaci rimske vile, odakle se niže išlo u banju na kupanje - objasnila je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Kuršumlijska Banja
foto: Kurir Televizija

Gotovo na svakom lokalitetu neizbežni su tragovi divljih kopača.

- Divlji kopači su ostavili gomilu kamena za zidanje. Uništili su nam bitne dokaze, napravili rupe - istakla je arheolog Julka.

Po karakteristikama nađene opeke i kamena, može se zaključiti da je na lokalitetu Kuršumlijske banje građen bitan objekat.

Kuršumlijska Banja
foto: Kurir Televizija

Arheolozi su otkrili rimsku grobnicu koju su divlji kopači u potpunosti opustošili.

- Vidi se deo rimske tegule. Ono što je ostalo od divljih iskopina je zid koji je građen uz upotrebu jakog krečnog maltera koji je povezivao delove kamena - objasnio je arheolog Milan Savić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:39

NEOLITSKA KURŠUMLIJA: Arheolozi otkrili naselje staro 8.000 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja