Nekoliko gradova u Srbiji danima diše loš vazduh, ali će uskoro to oterati košava koja nam stiže

Nišlije su u nedelju došle na neslavno prvo mesto u Srbiji po zagađenosti vazduha, pokazali su podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Da ne odmiču dalje od toga, pokazali su i jučerašnji podaci sajta "Iqair.com" koji je pokazao da Nišlije i dalje dišu "na škrge", a da ih u stopu prate Novi Pazar, Novi Sad i Užice danas dišu na škrge, kao i sam centar Beograda.

Ipak, prema prognozi meteorologa Đorđa Đurića za Kurir, košava će oterati loš vazduh već u sredu i četvrtak.

124499.01-32-43-24.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

A prema rečima Tihomira Popovića, bivšeg načelnika odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine nastavlja se trend zagađenog vazduha jer je grejna sezona u toku. - Sada imamo temperaturne inverzije koje pomažu da se zagađenje pri zemlji zadrži duže. Nema mnogo strujanja vazduha ali ona nisu izrazita da bi razblažila ovo zagađenje, a kiša koja pada nema mnogo veze sa tim - rekao je on, dodajući da je lokalni vetar taj koji može pomoći u pročišćenju vazduha - rekao je on za Kurir.

0601.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć za Kurir je rekla da se lošeg vazduha moraju čuvati svi, a posebno osobe ugroženog zdravlja. - Ko ne mora, neka ne izlazi iz kuće, a najbolje je luftirati u jutarnjim satima kad je vazduh manje zagađen. Ko mora da izađe napolje, najbolje je da nosi zaštitnu masku, ili šal preko nosa i usta.

1003-dr-radmila-sehic-foto-kcn-provera-identiteta-sa-urednikom-.jpg
Screenshot KCN 
foto: screenshot KCN

Kurir.rs / S. Trajković