Vesna Stojković (49) iz Vranja, koja je dala obe noge kako bi od NATO bombi spasila svoju ćerku, tada 16-mesečnu bebu sa kojom se u naručju zadesila ispred kasarne "1300 kaplara", napokon će dobiti nemačke proteze "Sileg IV" sa senzorima na koje je čekala pune 22 godine.

Ova hrabra majka, koja se od tada nalazi u invalidskim kolicima, uspela je da uđe u proceduru za dobijanje ortopedskog pomagala koje ukupno košta 4.500.000 dinara.

vesna.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir TV

U međuvremenu je dobila probno koleno nemačkog proizvođača, a sve posle muka sa tri neispravne proteze, koje su je žuljale i pravile još veće komplikacije i probleme.

Aleksandar Filipović, ortopedski tehničar objašnjava da su u pitanju mikroprocesorska kolena koja korisniku omogućavaju lakše kretanje, sprečavaju saplitanje, lakše kretanje niz i uz stepenice, kosu ravan...

"Ovo su probne proteze, njeno koleno tek treba da stigne. Vesna je zahtevan, ali uporan, poslušan i vredan pacijent pa se nadam da će do kraja rehabilitacije sve biti dobro", objasnio je tehničar ortopedije.

filip.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir TV

Vesna dugo sanja da stane na svoje noge i na trenutak izađe iz invalidskih kolica i kreveta.

"Ovo sam doživela spasavajući svoje dete za koje bih, kao svaka majka, život dala. Imam dosta privilegija, valjda zato što sam poslušna. Nadam se da ću uspeti da naučim da hodam, da ću biti samostalna da se krećem i nadu mi daje što ću osam sati moći da budem na protezama, što je veliki uspeh za mene. Postala sam baka lepe devojčice pre dva meseca, moj san je da hodam, da gledam ljude sa normlane visine i da Vranjem prošetam unuku sa psom Badijem" vaskulitis, zapaljenje krvih sudova i autoimune bolesti.

proteze.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir TV

VESNI MOŽETE DA POMOGNETE:

Slanjem SMS poruke 939 na broj 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: human939 na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363

IBAN: RS35160600000082349363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

zzzzlezzzz ROBOT HAL POMAŽE LJUDIMA KOJI SU OSTALI NEPOKRETNI: Osim u Srbiji koristi se još samo u ČETIRI zemlje na svetu