Ministarstvo je obavešteno da je škola pokrenula disciplinski postupak

Nakon što je nastavnik istorije jedne osnovne škole nadomak Nove Varoši (ime poznato redakciji) fizički napao učenika sedmog razreda nasred časa zbog domaćeg zadatka, za Kurir se oglasilo i Ministarstvo prosvete koje je ovaj slučaj osudilo.

Naime, ceo slučaj policiji je prijavio otac deteta kog je nastavnik davio obema rukama jer nije imao domaći zadatak. O slučaju je obavešten i Centar za socijalni rad, a dete je prošlo detaljne lekarske preglede koji su potvrdili njegove traume.

Iz osnovne škole u kojoj se desio incident za Kurir su rekli da je direktor pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog i doneo rešenje o udaljenju zaposlenog sa rada do okončanja disciplinskog postupka.

S tim u vezi, nadležno ministarstvo napisalo nam je u dopisu sledeće:

- U slučajevima bilo koje vrste nasilja postupa škola u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje procedure postupanja škola u slučaju sumnje ili saznanja o svim oblicima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i važećim zakonima.

Kada je reč o konkretnom slučaju, Ministarstvo je obavešteno da je škola pokrenula disciplinski postupak, kao i da je nastavnik udaljen sa nastave do okončanja postupka. U slučaj je uključen Tim za prevenciju nasilja škole, koji pruža učenicima potrebnu podršku.

Ministarstvo osuđuje svaki vid nasilja i sa pažnom prati postupanje škole u ovom slučaju.

Kurir.rs / S. Trajković