PRAVI LEK OD UGINULIH PČELA! Snižava holesterol, stabilizuje pritisak, a evo kom delu tela najviše pomaže!
Foto: Kurir

PRAVI LEK OD UGINULIH PČELA! Snižava holesterol, stabilizuje pritisak, a evo kom delu tela najviše pomaže!

Društvo -

Vla­di­mir Mi­lić je­di­ni u Sr­bi­ji, ve­ro­vat­no i na Ba­l­ka­nu, spra­vlja le­ko­vi­tu pa­pa­r­ku, ko­ja sni­ža­va ho­le­ste­rol, po­bo­lj­ša­va mi­kro­ci­r­ku­la­ci­ju kod atro­fi­č­nih obo­lje­nja, sta­bi­li­zu­je kr­v­ni pritisak

Vladimir Milić (79) iz Kraljeva pčelarstvom i apiterapijom bavi se skoro tri decenije, a jedini je pčelar u Srbiji koji spravlja lekovitu paparku, proizvod od uginulih pčela.

Razlog njegovog pčelarenja i bavljenja apiterapijom je zdravstvene prirode, jer su ga upravo pčele izlečile od teške bolesti.

- Punih 18 godina bio sam nepokretan po čitavih dva do tri meseca, jer sam bolovao od teškog vida diskopatije. Lečio sam se raznim injekcijama, medicinskim tretmanima i alternativnim metodama, međutim, konstantno sam bio prikovan za krevet. Počeo sam da prihvatam savete mog prijatelja pčelara da počnem da se lečim ubodima pčela i te davne 1993. godine, uz dosta pretrpljenih bolova od uboda pčela, izlečio sam se i od tada do danas ne znam šta je bol - kaže za Kurir Vladimir Milić.

Vladimir Milić
foto: Kurir

Za sve vreme koliko se bavi pčelarstvom, Milić je pročitao gotovo sve knjige iz oblasti apiterapije. Bio je na obuci u Sloveniji i Rumuniji, gde je prikupljao znanja iz ove oblasti, a svoj dugogodišnji rad krunisao je osnivanjem prve „Kuće pčela“u Srbiji.

- Namena „Kuće pčela“ je da pomaže u lečenju ljudi od raznih bolesti, uključujući i decu i odrasle: inhalacijom direktno iz košnica, kao i u samoj prostoriji, masažama medom za lečenje raznih unutrašnjih bolova, kao i za jačanje celog organizma. Tu je i obuka i lečenje ubodima pčela pod nadzorom lekara - navodi Milić.

Ipak, ono što ga izdvaja od drugih pčelara je činjenica da on jedini u Srbiji, a možda i na čitavom Balkanu, spravlja paparku, lekoviti proizvod od uginulih pčela, za koji je naučno dokazano da pomaže ozdravljenju čoveka.

Vladimir Milić
foto: Kurir

- Uginule pčele danas nisu zvanično medicinski proizvod, ali je potvrđena praktična upotreba. Treba napomenuti da su uginule pčela zapravo tela pčela i trutova koja su okončala život na prirodan način. Tinktura od uginulih pčela snižava holesterol, jača imunitet, poboljšava mikrocirkulaciju kod atrofičnih oboljenja, stabilizuje krvni pritisak, reguliše metabolizam, rad srca i bubrega, probavnog trakta, endokrinog sistema - kaže Milić.

On dodaje da telo pčela sadrži skoro sve komponente meda, polena, matičnog mleča, propolisa i voska, dok hitinski omotač, koža pčela, ima puno dragocenih supstanci i hemikalija, kao što je heparin (antikoagulant), koji umanjuje zapaljenske procese, stabilizuje krvni pritisak i ima terapijski efekat na krvotok.

- Heparin se u medicini koristi za lečenje poremećaja cirkulacije, patoloških oboljenja krvi, jetre, srca, krvnih sudova, bubrega i drugih oboljenja. U farmakologiji, u visokom procentu heparin se dobija iz hitinskog omotača pčela, pa je zato izuzetno skup i nije dostupan svakome. Upotreba uginulih pčela nema neželjene reakcije kao kod uboda žive pčele, upravo zbog prisustva heparina - navodi Vladimir.

Tu je da pomogne

Apiterapija nije zamena za zvaničnu medicinu

Ovaj kraljevački pčelar posebno naglašava da apiterapija - lečenje upotrebom meda i drugih pčelinjih proizvoda, ipak ne može i ne treba da bude zamena za zvaničnu medicinu, već bi trebalo da bude preventiva bolesti, ili da potpomogne i ubrza izlečenje.

Vladimir Milić
foto: Kurir

Na pitanje na koji način prikuplja uginule pčele i kako pravi paparku, naš sagovornik objašnjava:

- Najveći broj uginulih pčela dobijamo u jesen, kad se vrši revizija pčelinjih društava. Pritom, ne koriste se sve uginule pčele, već samo one koje su sveže i suve, bez neprijatnog mirisa ili plesni. Kad se prah uginulih pčela i trutova ekstrahuje u rastvaraču, dobija se lek paparka, koji se koristi za lečenje raznih oboljenja, čisti krv i jača imunitet. Prilikom primene paparke nema kontraindikacija.

Jovan Slijepčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track