Ljudi za vreme praznika dosta preteruju u jelu i piću, a mamurluk može da potraje i nekoliko dana

Vreme praznika, slavlja i euforije uveliko traje, pa ljudi lako preteraju sa hranom, ali i sa alkoholom. Mamurluk obično potraje i sutradan, a nekad i duže naročito ako se slavlje produži na dva ili tri dana. Zbog toga je jako važno voditi računa šta jedete i pijete tokom "oporavka" da ne biste pogoršali glavobolju i mamurluk.

Alkohol je pravi diuretik, što znači da odvodi vodu iz tela, a to nas dovodi do dehidratacije. Voda je nabolji izbor jer će nadomestiti nedostatak tečnosti što će sprečiti glavobolju.

profimedia0244456774.jpg
Foto: Profimedia

Takođe, istraživanja pokazuju da čaj od đumbira smanjuje osećaj mučnine. Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu, koji može pomoći da utolite žeđ i napunite se elektrolitima i natrijumom do potrebnog nivoa. Soka možete piti i pre polaska u grad, odnosno pre nego što počnete da pijete ili podeliti u dva dela. Veći deo popijte pre ispijanja alkohola drugi nakon.

Ali ima dosta hrane koja pomaže kod mamurluka kao što je banana, kivi i spanać.

To je zato što je ovo voće i povrće bogato kalijumom, važnim elektrolitom koji se nestaje kao posledica diuretičkog efekta alkohola.

Jaja su puna amino kiselina kao što su cistein i taurin. Turin pomaže rad jetre i sprečava oboljenja ovog važnog organa. Cistein smanjuje dejstvo acetaldehida, hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

Od tečnosti jako je bitna i kokošija supa koja će nadomestiti nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva. Piletina i povrće takođe sadrže cistein, pa značajno olakšavaju rad jetre. Tu je i ovsena kaša koja ima dosta esencijalnih nutrijenata kao što su vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožde. Ona može da vam pomogne da neutrailšete kiseline u organizmu i podiže nivo šećera u krvi , dajući vam instant osećaj energije .

Posle mamurluka treba izbegavati masnu hranu, kafu i sok od pomorandže.

Kurir.rs