VETERINARI IMAJU PUNE RUKE POSLA, MNOGO JE ZARAŽENIH PASA! Vlasnici na OVO ČESTO ZABORAVE, dr Popović otkrio otkud sad EPIDEMIJA
Veterinar dr Ognjen Popović, Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

strašno!

VETERINARI IMAJU PUNE RUKE POSLA, MNOGO JE ZARAŽENIH PASA! Vlasnici na OVO ČESTO ZABORAVE, dr Popović otkrio otkud sad EPIDEMIJA

Društvo -

Buve su aktivne svih 365 dana u godini - rekao je veterinar Popović

Iako je prethodnih dana u Srbiji bila prava zima, sa snegom i debelim minusima, veterinarske ambulante bile su pune. Vlasnici sa psima koji su imali simptome depresije, anemije, i bez apetetita punili su ordinacije. Iako su mnogi vlasnici pasa mislili da krpelja nema zimi, ima ih, vrebaju, i čim otopli spremni su da napadnu četvoronožne prijatelje.

Veterinar dr Ognjen Popović za Kurir je objasnio zašto je važno štititi ljubimce od buva i krpelja i tokom zime.

Ognjen Popović
foto: Privatna arhiva

- Sa dolaskom kalendarske zime, vlasnici ljubimaca, često u zabludi da u tom periodu buve i krpelji nisu aktivni, pauziraju sa zaštitom i time mogu da dovedu svoje krznene drugare u ozbiljnu opasnost. Naime, buve su aktivne svih 365 dana u godini, a kada se radi o krpeljima, stvari se dodatno komplikuju jer su aktivni uvek kada je temperatura iznad 5-6 stepeni celzijusove skale - rekao je on.

Tako smo, osim par dana kada je padao sneg i kada su usledili potom krajem prošle nedelje ledeni dani, imali dane kada su krpelji bili aktivni u prirodi. Oni su inače prenosioci ozbiljnih bolesti, objašnjava naš sagovornik, a ljubimce mogu i da ubiju ukoliko se na lečenje ne dovedu na vreme.

krpelj
foto: Profimedia

- Krpelji su prenosioci ozbiljnih bolesti kao što su babezioza, anaplazmoza, erlihioza, lajmska bolest i još mnogih drugih. Paradoksalno, u toku decembra i januara u ambulantama imamo više registrovanih slučajeva ovih tzv. vektorskih bolesti nego za vreme proleća što je upravo i posledica prestanka zaštite - rekao je on dodajući da su u većem procentu ugroženiji psi koji vreme često provode napolju na travnjacima i livadama, ali registruju se slučajevi i kod pasa iz urbanih sredina.

- Osvanuo je sunčan januarski dan, temperatura je 10 stepeni i proveli ste sjajan dan u prirodi sa vašim nezaštićenim psom. Ipak, posle 2-5 dana primetili ste da je postao neuobičajeno miran, nema apetit, bled je, urin mu je tamnije boje i da je topliji nego obično. To je čest scenario i znak za uzbunu - kaže Popović i dodaje da tada nikako ne treba odlagati posetu veterinaru jer se najverovatnije radi o babeziozi, poznatijoj i kao "krpeljska goznica".

- Uzročnik je jednoćelijski parazit Babesia canis, a prenose je upravo krpelji koji se hrane krvlju psa. Babezija parazitira u crvenim krvnim zrncima i uzrokuje njihovo propadanje što za rezultat ima akutnu anemiju koja je opasna po život. Terapija postoji ali u određenom procentu slučajeva stanje može da se iskomplikuje i da dođe do fatalnog ishoda i pored svih preduzetih terapijskih procedura. Zbog toga mi apelujemo da se zaštita kontinuirano sprovodi svih 12 meseci u godini, uvek je bolje sprečiti nego lečiti - zaključuje naš sagovornik.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track