SVAKO KO JE OVO PROČITAO POŠTENO SE NAMUČIO: Ovako zapravo BOŠNJACI u BiH neguju staru SRPSKU ĆIRILICU! Možete li vi da pročitate?
Foto: Prinstcreen Facebook

balkanske zanimljivosti

SVAKO KO JE OVO PROČITAO POŠTENO SE NAMUČIO: Ovako zapravo BOŠNJACI u BiH neguju staru SRPSKU ĆIRILICU! Možete li vi da pročitate?

Društvo -

Bošnjaci u BiH pišu srpskom ćirilicom, poruke su koje se mogu na društvenim mrežama pročitati pored objava na kojima se "bosančica" ili "bosanica" naziva bošnjačkim pismom!

I to ne bilo kojom ćirilicom već onom koja je iz Srbije preneta u davna vremena kada je Bosnom vladao Tvrtko I Kotromanić. To mu dođe kao kada bi se nanovo pisalo staroslovenskim jezikom. Nije ni čudo što se kroz vekove prevaziđena varijnta srpske ćirilice danas teško čita, ali očigledno da se njome pokušavaju da ostvare neki drugi ciljevi...

Neki od podsmešljivih komentara koji se mogu pročitati u se bi nose i rečenicu: "Od nečega se mora početi graditi nacija".

bosančica
foto: Prinstcreen Facebook

Jedna od fotografija koja je izazvala mnogo pažnje a vezuje se za Međunarodni dan maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara. Na toj slici se vidi kako je jedna nastavnica u nekoj od škola u Federaciji BiH na "bosančici" napisala: "Sretan Dan maternjeg jezika".

Fotku je pratio natpis: "Na bosanskom je ljepše".

Inače, "bosančica" je u austrougarsko vreme smišljen naziv za ćirilicu kojom se u srednjem veku i u turskom periodu pisalo u Bosni, Hercegovini i, delom, u Dalmaciji. Naziv je smišljen u vreme uprave Benjamina Kalaja, koji je bio predsednik Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine od 1883. do 1903. godine.

Da bi stao, kako se govorilo, na put srpskom nacionalizmu u Bosni i Hercegovini, Kalaj je lansirao projekat "bosanske" narodnosti, koji je predstavljao istoriju i kulturu podneblja (kroz školski sistem i druge metode) kao potpuno odvojene razvoje od razvoja istorije i kulture Srba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track