OVO SU PRVE ŽRTVE NATO AGRESIJE 1999: Za Srbiju prvo stradali TOPLIČANI i BEOGRAĐANI Na udaru bile kasarne na jugu
Foto: Profimedia, Printscreen, Printscreen/Facebook

GODIŠNJICA bombardovanja srbije

OVO SU PRVE ŽRTVE NATO AGRESIJE 1999: Za Srbiju prvo stradali TOPLIČANI i BEOGRAĐANI Na udaru bile kasarne na jugu

Društvo -

Na današnji dan 1999. pre 23 godine počela je NATO agresija na SRJ.

NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo u 19 časova i 55 minuta. Bombardovano je područje Kosova i Metohije, Prokuplja, Kuršumlije i Crne Gore.

Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19.53 kada je stradao prvi vojnik VJ Boban Nedeljković.

Za par minuta život je od tomahavki u Prokuplju i Kuršumliji izgubilo 12 vojnika: Boban Nedeljković u prokupačkoj kasarni, dok je u skloništu kuršumlijske kasarne stradalo 11 vojnika.

NATO Bombardovanje, NATO Agresija, Gif
foto: EPA, Profimedia

Podsetimo, po tri tomahavke su u razmaku od tri minuta pale na ove dve kasarne.

Svetozar Kovačević je jedini u kuršumlijskoj kasarni koji je preživeo, a koji je zabeležen u Vojnoj bolnici u Nišu kao prvi ranjenik u bombardovanju.

Takođe, jedna od prvih žrtava NATO agresije bio je i vojnik Saša Stajić.

- Prva žrtva NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru bio je vojnik na redovnom služenju vojnog roka, rođeni Beograđanin Saša Stajić, sin jedinac Dušana i Milene Stajić. Poginuo je već u prvih nekoliko sati agresije prilikom bombardovanja crnogorskog gradića Danilovgrada gde je bio na službi u kasarni "Milovan Šaranović.

"Naš Saša je sahranjen uz vojne počasti i sećam se da su došla trojica starešina iz Podgorice, ali niko iz Srbije“ kažu tužno njegovi roditelji.

Postoji inicijativa da se u beogradskoj opštini Čukarica ulica u kojoj je Saša odrastao nazove po njemu. Roditelji kažu da bi im to mnogo značilo. Za sada ima ulicu u Borči - navodi se u Fejsbuk stranici Kosovo i Metohija info.

Takođe, i zastavnik Radovan Medić, bio je među prvim žrtvama NATO bombardovanja 24. marta 1999. godine u Srbiji, a poginuo je od projektila na radnom mestu na aerodromu.

Podsetimo, prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19.53 , već u 19.55 pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim su u 20.53 krstareće rakete pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 11 vojnika VJ. Zatim su bombe oko 20.10 pale na kasarnu u Vrbici. Vojni ciljevi u Batajnici pogođeni su u 20.38.

Dana 24. marta gađana je i kasarna u Danilovgradu kada je poginuo vojnik Saša Stojić iz Beograda, a teže su povređena dva vojnika, od kojih jedan na aerodromu Golubovci, Podgorica.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:15

Šljivančanin i Drecun o NATO agresiji 1999. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track