U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.863 građana od kojih je 1.892 novozaraženih.

Preminulo je 9 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 38 obolela.

screenshot-2.jpg
Covid19.rs 
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 15.857 građana od kojih je 1.933 bilo novozaraženo. Preminulo je 11 pacijenata, a na respiratorima bilo 37 obolelih.

Dr Tiodorović: Korona do kraja godine postaje endemska bolest

U toku je prirodno prokužavanje stanovništva omikron varijantom virusa korona i očekujem da ćemo do kraja godine steći kolektivni imunitet, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović i dodaje da će na izmaku ove godine, a možda i ranije, kovid 19 postati endemska bolest.

Korona do tada neće nestati, ali se bolest smatra endemskom kada postane predvidivija, ne izmiče kontroli.

On je naveo da je u Srbiji stala vakcinacija na oko 55 odsto odraslog stanovništva, da je u toku stvaranje imuniteta prirodnim putem (zaražavanjem), ali da na svu sreću omikron kod većine prolazi bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom.

- Kolektivni imunitet ili "imunitet krda" steći ćemo prirodnim putem, sa omikronom, pretpostavljam do kraja godine. Na izmaku godine, a možda i ranije, očekujem da kovid 19 postane endemska bolest - rekao je Tiodorović i dodao da se situacija mora i dalje pratiti posebno što Kina uvodi lokdaun u Šangaju zbog povećanog broja zaraženih.

Podseća da raste broj zaraženih i u evropskim zemljama poput Belgije, Nemačke, Holandije, Velike Britanije, ali da te zemlje imaju veliki broj vakcinisanih, da se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, respiratorima, broj umrlih, te da to ukazuje da se situacija ipak smiruje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir Ispovest medicinske sestre iz kovid bolnice u Kruševcu pokazuje šta ljudi tamo prolaze