MI ODUVEK MRSIMO NA ĐURĐEVDAN PA ĆEMO I SUTRA Deda je tako pa i tata bez obzira da li je petak STAV PORODICE IZ BG ŠOKIRAO VERNIKE
BEOGRAD - Jedna porodica iz okoline Beograda ispričala je pre par godina zašto će i ovog Đurđevdana kao i svih prethodnih, kod njih za posluženje biti meso i mrsna trpeza (?!) iako slava pada sutra, u petak, na dan kad vernici inače poste.
- Mi oduvek slavimo ovako. Deda je tako praktikovao pa je tako nastavio i tata. Slava je uvek mrsna, bez obzira da li pada na petak ili ne. Mama i ja inače postimo svaki post pa i sredom i petkom pa ćemo nas dve ovaj dan postiti, ali za goste i ostale ukućane hrana će biti mrsna - rekla je Kristina pre par godina za Blic.
Ona objašnjava da bi se ovo u njihovom domu možda promenilo da je bilo zahteva gostiju, međutim kako kaže s obzirom da među njima skoro niko petkom ne posti, zbog mrsne trpeze nikada nije bilo primedbi.
Mnogi će na trpezu da iznesu i pečenje: Jagnje, jare, prase
Kod Milenkovića je pak malo drugačije. Zbog broja gostiju koji im kaže dolaze, spremiće i posno i mrsno pa tako niko neće ostati gladan.
-Od kad smo preuzeli slavu, nastavili smo po običaju kako crkva kaže, tako da ako padne na post mi spremamo posnu slavu. Međutim, kako imamo dosta gostiju, uvek bude neko ko se ljuti da će kao ostati gladan jer nema pečenja, tako da smo odnedavno odlučili da na stolu bude i posna i mrsna hrana. Mi ukućani postimo, ali gosti nek se služe prema svom nahođenju - kažu Milenkovići iz Beograda.
Šta kaže crkva
Ovogodišnji Đurđevdan bi pošto pada u petak trebalo da se proslavlja kao posna slava. Jednostavno takva su pravila, mada priznaju da su i oni po društvenim mrežama čuli različite stavove.
- Đurđevdan bi bio mrsan samo ako bi pao u prvi petak posle Uskrsa. Sve ostalo kada slava padne u petak je posno - objasnio je tada za Blic profesor Bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović.
Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu.
- To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji, čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu - stoji u crkvenom kalendaru.
Kurir.rs/Blic
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)