03:30

SAMO HIBRIDNI IMUNITET ŠTITI OD KENTAURA! Epidemiolog Radovanović za Kurir TV progovorio o novom soju: KORONA NIKADA NEĆE NESTATI

Vrvi od mutacija

SAMO HIBRIDNI IMUNITET ŠTITI OD KENTAURA! Epidemiolog Radovanović za Kurir TV progovorio o novom soju: KORONA NIKADA NEĆE NESTATI

Društvo -

Korona nikada neće nestati, već će prelazi u endemiju, saopštio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Epidemiolog smatra da je svako nova zaraza koja nas zahvati koronom opasna, jer se povećavaju oštećenja organa koja ona napada.

- Mi moramo da shvatimo da će taj virus ostati sa nama. On će preći u endemiju. Povremeno će praviti te epidemijske talase. Kod dece to najčešće to prođe sa najlakšim simptomima gde roditelji to i ne primete. Međutim, u Americi je umrlo više od 400 dece uzrasta od 5 godina od kovida. Malo je verovatno da ćemo mi izbeći oboljevanje, jer će se desiti da će se svako od nas zaraziti. Ali moramo da imamo u vidu da svaka nova epizoda povećava oštećenja - rekao je epidemiolog u jutarnjem programu Kurir televizije.

Zoran Radovanović
foto: Kurir Televizija

Novi soj, nova opasnost

Virusolozi su zabrinuti zbog pojave nove, veoma zarazne varijante omikrona, koji se brzo širi Indijom i već je stigao u Veliku Britaniju, odakle je dalje prenet u Evropu.

Početkom jula dnevne brojke zaraženih u Srbiji idu i do 2000, a stručnjaci navode da će još rasti.

Sve je veći broj dece čiji su testovi pozitivni, što je crveni alarm za sve. Mutacije viđene kod “kentaura” ukazuju da možda ima prednost u rastu u odnosu na druge sojeve.

Epidemiolog se osvrnuo i na samu vakcinu za koju smatra da je bila izvandredna protiv ranijih sojeva, ali da i dalje radi posao protiv novih poput "kentaura".

- Moramo da shvatimo da je vakcina protiv kovida bila izvandredna u odnosu na one prve sojeve. Štitila je od hospitalizacije znatno preko 95%. U odnosu na ove sada sojeve zaštita je manja. Dve doze vakcine štite oko 35%, dok buster doza odnosno treća štite oko 70% od oboljevanja. Ali štite od dospevanja u bolnicu, mehaničke ventilacije i groblja. Najbolja kombinacija je ako ste i oboleli i vakcinisani, to je ono što se zove hibridni imunitet - rekao je epidemiolog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:17

Epidemiolog Branislav Tiodorović za Kurir o zaražavanju korona virusom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track