Izveštavanjem smo doprineli da brutalna smrt jedne mlade žene, majke i javne ličnosti ne padne u zaborav, kao i da dobije sudski epilog - pevačicin suprug osuđen je prvostepenom presudom na 40 godina. Izveštavanje o slučaju koji je uznemirio javnost naišlo je na licemernu osudu portala Cenzolovka

Ubistvo pevačice „Granda“ Jelene Marjanović (33) jedan je od najmonstruoznijih zločina u Srbiji. Kao takav, on je potresao javnost i privukao veliku pažnju, pa je Kurir od prvog dana detaljno pratio prvo istragu, a zatim i suđenje.

Svojim izveštavanjem doprineli smo da brutalna smrt jedne mlade žene, majke i javne ličnosti ne padne u zaborav, kao i da dobije sudski epilog. Kurir je i u petak, 22. jula, detaljno izveštavao o presudi Zoranu Marjanoviću, pevačicinom suprugu, koga je Viši sud u Beogradu jednoglasno proglasio krivim (u prvom stepenu) za teško ubistvo Jelene Marjanović i osudio ga na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Rekordna gledanost i posećenost Kurira

Koliko je ovo stravično ubistvo interesovalo javnost, najbolje pokazuju brojke. U periodu od 11 do 14 časova u petak Kurir televizija, koja je imala specijal „Presuda decenije“ o završetku suđenja Zoranu Marjanoviću, bila je ubedljivo najgledanija od svih kablovskih kanala, sa više nego dvostrukim šerom od drugoplasiranog kanala. Takođe, sajt Kurira je pratio kraj suđenja uživo, a vesti o tome imale su više od milion pregleda i ostvarena je rekordna poseta.

Osim toga, emisija u kojoj su gledaoci u petak mogli da prate objavu presude, njeno obrazloženje, izjave odbrane, ali i zamenika tužioca, do juče je na Jutjubu imala 1.160.000 pregleda, što svedoči da su čitaoci i gledaoci Kuriru dali najveće moguće poverenje.

Zbog čega je tako?

Krenimo redom, 2. aprila 2016. dnevni list Kurir i portal Kurir.rs prvi su objavili informaciju o nestanku Jelene Marjanović, kao i apel Zorana Marjanovića za pomoć. S novinarkom Kurira Ljiljanom Stanišić prvo su kontaktirali prijatelji porodice, a u nameri da pomogne, tog popodneva i večeri bila je čak i na nasipu na kom se, kako se kasnije tokom sudskog postupka dokazalo, zločin i dogodio.

Jelena Marjanović bila je, napominjemo, javna ličnost, pevačica, ali i majka maloletnog deteta, koja je brutalno ubijena na samo nekoliko kilometara od centra Beograda, na javnom mestu i pod misterioznim okolnostima. Osim toga, apel za pomoć uputila je porodica, čiji su članovi sami davali izjave za medije, primili nas u svoju kuću i održavali redovne kontakte sa našom redakcijom.

zoran-marjanovic-foto-nenad-kostic.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Javna ličnost, kako zbog braka sa Jelenom, tako i zbog svoje profesije kompozitora, jeste i njen suprug Zoran Marjanović, koji je svojom pojavom, izjavama i biografijom intrigirao javnost. Osim toga, tokom trajanja predistražnog postupka, a potom i same istrage i sudskog postupka, javnost je u neviđenoj meri, kao nikada do tada, bila zainteresovana za ovaj slučaj.

Upravo zbog svih tih činjenica, Kurir je izveštavao o različitim pravcima u kojima se vodila istraga, hapšenju Zorana Marjanovića, njegovom puštanju na slobodi, podizanju optužnice i sudskom postupku. Tokom šest godina prenosili smo izjave brojnih svedoka, od kojih su mnogi saslušavani kasnije i tokom suđenja, prenosili smo reči zamenika tužioca, ali i advokata odbrane, pa i samog Zorana Marjanovića, kom sud nije zabranio da se oglašava.

Istina je da su objavljivani i mnogi segmenti iz Jeleninog i Zoranovog privatnog života, jer su bili javne ličnosti, a okolnosti u kojima su živeli gotovo filmske.

Licemerje Cenzolovke

Izveštavanje o slučaju koji je uznemirio javnost naišlo je na osudu portala Cenzolovka. Ovaj portal je pokušao da omalovaži naš rad rečima da su „tabloidi jedva dočekali objavljivanje presude za ubistvo pevačice Jelene Marjanović i nastavili sa senzacionalističkom eksploatacijom tog zločina, koja je počela odmah posle ubistva, pre šest godina“. Nejasno je iz kog razloga Cenzolovki, čiji je tekst sa naslovom „Sedam tabloida za tri dana objavilo više od 490 tekstova o presudi Zoranu Marjanoviću i ubistvu njegove supruge Jelene“ preneo i NUNS, smeta praćenje suđenja i objavljivanje presude.

Primera radi, presudom, ali i celim postupkom izveštavanja o slučaju ubijene pevačice, bavila se na svom portalu i Nova S, kao i u dnevnim novinama, ali Cenzolovka to nije pomenula, iako su u periodu od svega nekoliko dana, uoči i posle presude, objavili nekoliko desetina tekstova, uz gotovo identične naslove kao i Kurir. Iz kog razloga Nova S, po portalu Cenzolovka, kada izveštava na identičan način kao i Kurir, to radi profesionalno, a Kurir i ostali navedeni mediji ne, jasno je verovatno samo njima. Ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju medijima koji se finansiraju od donatora za objektivno izveštavanje jer ovo ostavlja prostora za sumnju da se finansiraju i na neke netransparentne načine i rade za nečije interese.

I SVETSKI MEDIJI PRATE UBISTVA

Cenzolovki forma ispred suštine

Cenzolovka u osudi izveštavanja o suđenju Zoranu Marjanoviću licemerno stavlja formu ispred suštine, a suština je da je ubijena mlada žena, majka i pevačica, a da se javnost zainteresovala za slučaj i želela da sazna istinu. Kurir svojim izveštavanjem o slučaju nije dozvolio da se ubistvo zaboravi, već je budno pratio svaki segment istrage, koja je na kraju dovela do presude. Ubistva poput ovog mediji pomno prate i u svetu jer su od velikog značaja za javnost. Samo jedan od primera jeste suđenje američkom sportisti O Džej Simpsonu za ubistvo bivše supruge Nikol Braun Simpson i Rona Goldmana. Slučaj O Džej Simpsona bio je najpraćeniji u istoriji Amerike, a suđenje je nazvano „suđenjem veka“ i o njemu su snimane serije i filmovi. O ubistvu Jelene Marjanović u Srbiji je snimljena serija „Pevačica“.

ZORAN KESIĆ

Sramota me što smo ista firma

foto: Beta/Miloš Miškov

Voditelj Zoran Kesić, čija se emisija „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ emituje na TV Nova S, isprozivao je kolege sa portala Nova zbog, kako je sam ocenio, „odvratnog lešinarenja“. Kesić je reagovao na tekst koji je objavljen na portalu Nova.rs pod naslovom „Ove pesme svi znamo: Pre ubistva, Marjanović pisao hitove brojnim zvezdama!“ To mu se ni najmanje nije dopalo, pa je poručio kolegama da ih se stidi.

- Bukvalno ne znamo nijednu od ovih idiotskih pesama, tako da je vaš naslov „Ove pesme svi znamo“ samo bedna klikbejt navlakuša i odvratno lešinarenje. Ponekad me baš sramota što smo (kao) ista firma - napisao je Kesić na svom Fejsbuk nalogu uz link pomenutog teksta. Cenzolovka se na ovo nije ni osvrnula.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira)