Balkan je kroz vekove trpeo različite uticaje. Iako sve balkanske zemlje odlikuju prirodne lepote i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, ono po čemu su najpoznatije su njihova tradicionalna gostoprimljivost i tradicionalna kuhinja.

Svi ljubitelji dobrog vina i gastronomije mogu posetiti prvi međunarodni vinski sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ do 4. septembra gde će pored degustacije, imati priliku da saznaju nešto novo o Balkanu, kao i o svim bogastvima koje nudi region. Za više informacija posetite sajt

tijana-mladenovic-photo-shootwithkitty.jpg
Foto: Shootwithkitty

Tijana Mladenović, mlada i uspešna nutricionista, je ovom prilikom izdvojila po tri recepta tradicionalne kuhinje Srbije, Severne Makedonije i Albanije. To su recepti modifikovani od strane nutricioniste kako bismo sačuvali tradicionalne ukuse na malo zdraviji način, zato spremite šerpe, uključite šporet i da počnemo.

UKUSI SRBIJE

ČUŠPAJZ - Varivo od povrća, brzo, jednostavno, jeftino starinsko vojvođansko jelo

cuspajz-printscreen-bakina-kuhinja-youtube.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

Sastojci:

1 glavica crnog luka

100g šargarepe

100g krompira

100g graška

100g kupusa

3 supene kašike maslinovog ulja

so, biber, aleva paprika

Priprema:

Krompir, šargarepu i luk oljuštiti, oprati i iseckati na kockice a kupus na trakice. U dublju šerpu sipati maslinovo ulje i prvo propržiti luk. Zatim dodati i ostalo povrće i naliti 800ml vode. Kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Začiniti po želji. Čušpajz može da se servira kao zasebno jelo ili kao prilog mesu.

GIBANICA - Slojevita pita iz centralne Srbije, nadevena kravljim sirom

gibanica-shutterstock-1867411762.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

500g heljdinih kora

400g sjeničkog sira

4 jaja

200ml mleka

150ml kisele vode

3 supene kašike maslinovog ulja

Priprema:

Kore razlistati. Napraviti nadev od dva jaja i viljuškom izmrvljenog sira. Napraviti preliv od ostatka jaja penasto umućenih sa mlekom i kiselom vodom. Pleh premazati maslinovim uljem. U pleh staviti dve kore pa rasporediti malo nadeva. Zatim, postupak ponavljati sve dok se ne utroši materijal. Gibanicu završiti sa dve kore. Iseći na parčad dok je u plehu i ravnomerno preliti umućenim jajima sa kiselom vodom i mlekom. Ostaviti gibanicu sa strane 10ak minuta da kore upiju tečnost. Peći u dobro ugrejanoj rerni na 220ºC oko 35 minuta.

ĐUVEČ SA PILETINOM - Tradicionalno jelo od pirinča, raznog povrća, mesa i krompira

djuvec-sa-piletinom-shutterstock-1901659753.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

500g pilećeg belog mesa

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

2 šargarepe

3 paprike

1 manja tikvica

1 manji patlidžan

4 paradajza

3 krompira

1 šoljica graška

1 šoljica pirinča

1 veza peršuna

3 supene kašike maslinovog ulja

so, biber, mirođija, lovorov list i ruzmarin po ukusu

Priprema:

Belo meso i svo povrće iseći na kockice. Grašak i pirinač oprati. U šerpu sipati maslinovo ulje pa kratko propržiti crni luk, praziluk, šargarepu i piletinu. Kada meso promeni boju, a luk i šargarepa omekšaju skloniti sa ringle. U šerpu sa mesom, lukom i šargarepom dodati ostalo povrće isečeno na približno jednake kockice i začine pa dobro izmešati da se ukusi sjedine. Krčkati 2,3 minuta. Meso i povrće iz šerpe prebaciti u vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem. Sve naliti sa malo vode. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta.

UKUSI MAKEDONIJE

ŠOPSKA SALATA - Nacionalno jelo koje je dobilo ime po plemenu Šopi koje je živelo u blizini Sofije kao i na teritoriji jugoistočne Srbije i Severne Makedonije

sopska-salata-shutterstock-1565926936.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

250g paradajza

300g krastavca

100g crvene paprike

100g zelene paprike

30g mladog luka

1 ljuta papričica

80g feta sira

1 supena kašika jabukovog sirćeta

2 supene kašike maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Povrće oprati, očistiti i iseckati na kockice slične velicine. Mladi luk i ljutu papričicu iseckati na kolutiće. Sve dobro izmešati i ohladiti. Pre posluživanja dodati začine, maslinovo ulje i sirće, dobro izmešati i dodati feta sir.

OHRIDSKI ČOMLEK - Tradicionalno makedonsko jelo koje se izvorno priprema u zemljanom loncu

ohridski-comlek-shutterstock-307181852.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

800g telećeg mesa bez kostiju

800g crnog luka

6 čenova belog luka

so, biber, aleva paprika

2 supene kašike maslinovog ulja

2 supene kašike jabukovog sirćeta

Priprema:

Meso iseći na krupne kocke. Crni i beli luk očistiti i krupno naseckati. U lonac ređati meso pa preko mesa luk i beli luk i tako sve dok se ne potroši sav materijal. Dodati začine, ulje i sirće pa doliti vode da pokrije meso i luk. Posudu poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok meso sasvim ne omekša i tečnosti ne ispare.

MAKEDONSKI PINĐUR - Tradicionalno makedonsko predjelo i meze, obavezno se poslužuje uz “gravče-tavče”

makedonski-pindjur-shutterstock-1350806366.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

1kg paprike

500g paradajza

1 plavi patlidžan

3 čena belog luka

veza peršuna

100g oraha

2 supene kašike maslinovog ulja

so

Priprema:

Paprike, paradajz i patlidžan peći u rerni na 200ºC oko 45 minuta. Kada su pečeni, oljuštiti ih i samleti u mašini za mlevenje mesa. U smesu dodati ulje, seckane orahe, peršun, luk i so po ukusu.

UKUSI ALBANIJE

FERGESE - Ukusan namaz od paprike i sira iz albansko mediteranske kuhinje

fergese-shutterstock-1501579214.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

1kg crvene pečene paprike

500g paradajza

1 glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

200g mladog sira

svež peršun

1 ljuta papričica

2 supene kašike maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Pečenu papriku očistiti i ocediti. Crni luk pržiti na maslinovom ulju dok ne omekša, zatim dodati beli luk. U luk dodati iseckanu papriku i paradajz bez ljuske pa kuvati 20 minuta. Začiniti po ukusu i dodati ljutu papričicu. U paprike dodati sir i kuvati 3-4 minuta zajedno. Sve prebaciti u posudu za pečenje i staviti da se peče 15 minuta na 200ºC. Na kraju kada se fergese prohladi, posuti sitno naseckanim peršunom.

TAVE KOŠI - Tradicionalan albanski recept sa mesom i sosom od jogurta, zapečena u rerni, uz koju po pravilu ide pirinač

tave-kosi-shutterstock-1863761455.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

800g pilećeg belog mesa

5-6 supenih kašika pirinča

500ml jogurta

3 jaja

ruzmarin, peršun

3 supene kašike maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Na maslinovom ulju ispeći piletinu po nekoliko minuta sa svake strane. Veću vatrostalnu posudu premazati maslinovim uljem i posuti pola količine pirinča, zatim dodati piletinu iseckanu na kockice i preko dodati ostatak pirinča. Sve posuti ruzmarinom i peršunom. Sjediniti jogurt i jaja pa tu smesu preliti preko pirinča i mesa. Peći na 180ºC, 40 minuta.

ALBANSKA RIBLJA ČORBA - Riba i jela od ribe su sastavni deo tradicionalne albanske kuhinje

albanska-riblja-corba-shutterstock-1990045799.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

500g rečne ribe

1 šargarepa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 peršunov koren

1 crvena paprika

2 kašike paradajz pirea

1,5 l vode

2 lovorova lista

so, italijanska mešavina začina, aleva paprika, tucana ljuta paprika

1 supena kašika maslinovog ulja ulja

Priprema:

Ribu isprati pod mlazom vode. So i italijansku mešavinu začina sjediniti pa time premazati ribu. U dublji lonac sipati vodu, lovorov list, beli luk, iseckanu šargerepu , peršun i komade ribe te kuvati na jakoj vatri pazeći da ne kipi 30 minuta. Riba je kuvana kada meso počne da se odvaja od kostiju. Gotovu supu procediti a komade ribe ostaviti da se ohlade. Sa strane u šerpi izdinstati crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast pa u luk dodati paradajz pire i povrće iz supe. Sve zajedno dinstati 10ak minuta. Nakon toga dodati začine i vodu u kojoj se kuvala riba te kuvati na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Za to vreme skuvanu ribu očistiti od kostiju i na samom kraju ribu ubaciti u čorbu.

Promo