POZNATI SU PO GOSTOPRIMSTVU I HRANI! Spremite šporet za novu turu recepata sa Balkana
Balkan je kroz vekove trpeo različite uticaje. Iako sve balkanske zemlje odlikuju prirodne lepote i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, ono po čemu su najpoznatije su njihova tradicionalna gostoprimljivost i tradicionalna kuhinja.
Svi ljubitelji dobrog vina i gastronomije mogu posetiti prvi međunarodni vinski sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ do 4. septembra gde će pored degustacije, imati priliku da saznaju nešto novo o Balkanu, kao i o svim bogastvima koje nudi region. Za više informacija posetite sajt
Tijana Mladenović, mlada i uspešna nutricionista, je ovom prilikom izdvojila po tri recepta tradicionalne kuhinje Srbije, Severne Makedonije i Albanije. To su recepti modifikovani od strane nutricioniste kako bismo sačuvali tradicionalne ukuse na malo zdraviji način, zato spremite šerpe, uključite šporet i da počnemo.
UKUSI SRBIJE
ČUŠPAJZ - Varivo od povrća, brzo, jednostavno, jeftino starinsko vojvođansko jelo
Sastojci:
1 glavica crnog luka
100g šargarepe
100g krompira
100g graška
100g kupusa
3 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, aleva paprika
Priprema:
Krompir, šargarepu i luk oljuštiti, oprati i iseckati na kockice a kupus na trakice. U dublju šerpu sipati maslinovo ulje i prvo propržiti luk. Zatim dodati i ostalo povrće i naliti 800ml vode. Kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Začiniti po želji. Čušpajz može da se servira kao zasebno jelo ili kao prilog mesu.
GIBANICA - Slojevita pita iz centralne Srbije, nadevena kravljim sirom
Sastojci:
500g heljdinih kora
400g sjeničkog sira
4 jaja
200ml mleka
150ml kisele vode
3 supene kašike maslinovog ulja
Priprema:
Kore razlistati. Napraviti nadev od dva jaja i viljuškom izmrvljenog sira. Napraviti preliv od ostatka jaja penasto umućenih sa mlekom i kiselom vodom. Pleh premazati maslinovim uljem. U pleh staviti dve kore pa rasporediti malo nadeva. Zatim, postupak ponavljati sve dok se ne utroši materijal. Gibanicu završiti sa dve kore. Iseći na parčad dok je u plehu i ravnomerno preliti umućenim jajima sa kiselom vodom i mlekom. Ostaviti gibanicu sa strane 10ak minuta da kore upiju tečnost. Peći u dobro ugrejanoj rerni na 220ºC oko 35 minuta.
ĐUVEČ SA PILETINOM - Tradicionalno jelo od pirinča, raznog povrća, mesa i krompira
Sastojci:
500g pilećeg belog mesa
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 šargarepe
3 paprike
1 manja tikvica
1 manji patlidžan
4 paradajza
3 krompira
1 šoljica graška
1 šoljica pirinča
1 veza peršuna
3 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, mirođija, lovorov list i ruzmarin po ukusu
Priprema:
Belo meso i svo povrće iseći na kockice. Grašak i pirinač oprati. U šerpu sipati maslinovo ulje pa kratko propržiti crni luk, praziluk, šargarepu i piletinu. Kada meso promeni boju, a luk i šargarepa omekšaju skloniti sa ringle. U šerpu sa mesom, lukom i šargarepom dodati ostalo povrće isečeno na približno jednake kockice i začine pa dobro izmešati da se ukusi sjedine. Krčkati 2,3 minuta. Meso i povrće iz šerpe prebaciti u vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem. Sve naliti sa malo vode. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta.
UKUSI MAKEDONIJE
ŠOPSKA SALATA - Nacionalno jelo koje je dobilo ime po plemenu Šopi koje je živelo u blizini Sofije kao i na teritoriji jugoistočne Srbije i Severne Makedonije
Sastojci:
250g paradajza
300g krastavca
100g crvene paprike
100g zelene paprike
30g mladog luka
1 ljuta papričica
80g feta sira
1 supena kašika jabukovog sirćeta
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Povrće oprati, očistiti i iseckati na kockice slične velicine. Mladi luk i ljutu papričicu iseckati na kolutiće. Sve dobro izmešati i ohladiti. Pre posluživanja dodati začine, maslinovo ulje i sirće, dobro izmešati i dodati feta sir.
OHRIDSKI ČOMLEK - Tradicionalno makedonsko jelo koje se izvorno priprema u zemljanom loncu
Sastojci:
800g telećeg mesa bez kostiju
800g crnog luka
6 čenova belog luka
so, biber, aleva paprika
2 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike jabukovog sirćeta
Priprema:
Meso iseći na krupne kocke. Crni i beli luk očistiti i krupno naseckati. U lonac ređati meso pa preko mesa luk i beli luk i tako sve dok se ne potroši sav materijal. Dodati začine, ulje i sirće pa doliti vode da pokrije meso i luk. Posudu poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok meso sasvim ne omekša i tečnosti ne ispare.
MAKEDONSKI PINĐUR - Tradicionalno makedonsko predjelo i meze, obavezno se poslužuje uz “gravče-tavče”
Sastojci:
1kg paprike
500g paradajza
1 plavi patlidžan
3 čena belog luka
veza peršuna
100g oraha
2 supene kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
Paprike, paradajz i patlidžan peći u rerni na 200ºC oko 45 minuta. Kada su pečeni, oljuštiti ih i samleti u mašini za mlevenje mesa. U smesu dodati ulje, seckane orahe, peršun, luk i so po ukusu.
UKUSI ALBANIJE
FERGESE - Ukusan namaz od paprike i sira iz albansko mediteranske kuhinje
Sastojci:
1kg crvene pečene paprike
500g paradajza
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
200g mladog sira
svež peršun
1 ljuta papričica
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Pečenu papriku očistiti i ocediti. Crni luk pržiti na maslinovom ulju dok ne omekša, zatim dodati beli luk. U luk dodati iseckanu papriku i paradajz bez ljuske pa kuvati 20 minuta. Začiniti po ukusu i dodati ljutu papričicu. U paprike dodati sir i kuvati 3-4 minuta zajedno. Sve prebaciti u posudu za pečenje i staviti da se peče 15 minuta na 200ºC. Na kraju kada se fergese prohladi, posuti sitno naseckanim peršunom.
TAVE KOŠI - Tradicionalan albanski recept sa mesom i sosom od jogurta, zapečena u rerni, uz koju po pravilu ide pirinač
Sastojci:
800g pilećeg belog mesa
5-6 supenih kašika pirinča
500ml jogurta
3 jaja
ruzmarin, peršun
3 supene kašike maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Na maslinovom ulju ispeći piletinu po nekoliko minuta sa svake strane. Veću vatrostalnu posudu premazati maslinovim uljem i posuti pola količine pirinča, zatim dodati piletinu iseckanu na kockice i preko dodati ostatak pirinča. Sve posuti ruzmarinom i peršunom. Sjediniti jogurt i jaja pa tu smesu preliti preko pirinča i mesa. Peći na 180ºC, 40 minuta.
ALBANSKA RIBLJA ČORBA - Riba i jela od ribe su sastavni deo tradicionalne albanske kuhinje
Sastojci:
500g rečne ribe
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 peršunov koren
1 crvena paprika
2 kašike paradajz pirea
1,5 l vode
2 lovorova lista
so, italijanska mešavina začina, aleva paprika, tucana ljuta paprika
1 supena kašika maslinovog ulja ulja
Priprema:
Ribu isprati pod mlazom vode. So i italijansku mešavinu začina sjediniti pa time premazati ribu. U dublji lonac sipati vodu, lovorov list, beli luk, iseckanu šargerepu , peršun i komade ribe te kuvati na jakoj vatri pazeći da ne kipi 30 minuta. Riba je kuvana kada meso počne da se odvaja od kostiju. Gotovu supu procediti a komade ribe ostaviti da se ohlade. Sa strane u šerpi izdinstati crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast pa u luk dodati paradajz pire i povrće iz supe. Sve zajedno dinstati 10ak minuta. Nakon toga dodati začine i vodu u kojoj se kuvala riba te kuvati na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Za to vreme skuvanu ribu očistiti od kostiju i na samom kraju ribu ubaciti u čorbu.
Promo
OVO SU VUČIĆEVI SAVETI ZA MLADE U SRBIJI "Zakoni će morati da se poštuju, postavite ciljeve i posvetite se učenju"! U toku tribina "Budućnost, a ne prošlost"