PROFESORI ZA OSAM DANA NA EKSKURZIJI UZMU 1.300 EVRA: Roditelji se hvataju za glavu zbog ovih cena a na neki način su i OBMANUTI!
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

DNEVNICE

PROFESORI ZA OSAM DANA NA EKSKURZIJI UZMU 1.300 EVRA: Roditelji se hvataju za glavu zbog ovih cena a na neki način su i OBMANUTI!

Društvo -

Putovanje u Italiju, Španiju i Francusku maturante Zemunske gimnazije košta po 66.500 dinara, od čega 9.600 ide za dnevnice nastavnicima.

U Zemunskoj gimnaziji osmodnevna ekskurzija maturanata u Italiju, Španiju i Francusku košta 66.500 dinara po učeniku, a od toga samo za dnevnice profesorima ide po 9.600 dinara. Budući da jedan profesor brine o 20 maturanata, njegova dnevnica za osam dana iznosi 160.000 dinara, što je oko 1.300 evra.

Dok prosvetari smatraju da je čak i to malo za stres koji nastavnici doživljavaju s đacima na takvim putovanjima, roditelje je razbesnelo kada su saznali pravo stanje stvari.

Zemunska gimnazija
Zemunska gimnazijafoto: Marina Lopičić

Aleksandar Markov

Neka roditelji vode decu na ekskurziju!

Aleksandar Markov
Aleksandar Markovfoto: Printscreen YT

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Kurir da nijedna dnevnica nije dovoljno visoka za odgovornost koju nastavnici preuzimaju:

- Uvek se ispituje kolika je dnevnica profesora, a nikada koliko zarade agencija i oni koji su uključeni u tu cenu. Forum je pre desetak godina predlagao da se ekskurzije ukinu zato što su u ovoj formi izgubile smisao. Osim ukidanja, rešenje je da roditelji budu ti koji će decu voditi na ekskurziju. Ionako su ekskurzije izgubile edukativnu svrhu i svode se na turističko putovanje.

Deca, škola, Ekskurzije

Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije, potvrdio je za Kurir ove iznose i pojasnio da od ukupne navedene sume za dnevnice profesorima deo ide na poreze.

- O dnevnicama profesora odlučuje savet roditelja, oni su sami izglasali ovu cenu. Profesorima će biti isplaćeno 8.000 dinara po učeniku, a na 20 učenika profesoru će biti isplaćeno 160.000 dinara na ime dnevnica. Neoporezovani deo je otprilike 50.000, a ostatak plaćeni doprinosi i porezi - rekao je Bjelanović i naveo da će na matursku ekskurziju ove godine ići 10 profesora, a za sada su prijavljena 232 učenika.

Ministarstvo prosvete

Dnevnice stvar dogovora škole i roditelja

Iz Ministarstva prosvete za Kurir kažu da naknade nastavnicima nisu izričito propisane.

- To je stvar dogovora i procene škole i roditelja. Svakako, ove naknade bi trebalo da budu uvrštene u program nastave u prirodi, tj. ekskurzije, jer programi sadrže i finansijske detalje, a na njih savet roditelja daje saglasnost. Svaki roditelj koji ima primedbu na način organizovanja i izvođenja ekskurzije može se obratiti najpre direktoru, zatim školskom odboru, u drugoj instanci opštinskoj/gradskoj prosvetnoj inspekciji, i na kraju republičkoj prosvetnoj inspekciji - navode iz ministarstva.

Dragana Soćanin iz saveta roditelja Zemunske gimnazije kaže za Kurir da su roditelji obmanuti što se tiče dnevnica, ali i da je od cene veći problem to što direktor škole "ništa ne radi transparentno".

- Tačno je da je savet roditelja izglasao da dnevnica profesora na ovoj ekskurziji bude 1.000 dinara po danu, ali zato što nam je rečeno da je to bruto, od čega se odbijaju veliki porezi. Iz tog razloga niko od roditelja nije dovodio u pitanje dnevnice odeljenskih starešina, dnevnice ni sada nisu problem, ali nije u redu što smo obmanuti. Ništa ne znamo i naravno da ćemo pomisliti da je nešto manipulativno jer ne komuniciraju jasno sa nama - rekla je Soćanin, koja je inače i osnivač udruženja Roditelj.

Dnevnice za druge razrede Zemunske gimnazije

- 6.000 dinara dnevnica profesora na ekskurziji Banjaluka, Trebinje, Sarajevo (treća godina)

- 3.600 dinara dnevnica profesora na ekskurziji putevima manastira (druga godina)

- 2.400 dinara dnevnica profesora na ekskurziji Lepenski Vir (prva godina)

Ona je dodala i da roditeljima maturanata specifikacija troškova za ekskurziju nije dovoljno jasna.

- Nisu nam jasne stavke "naknada za brigu o učenicima", koja iznosi 2.950 dinara, kao i "troškovi aranžmana za profesore" po ceni od 3.250 dinara po učeniku. Na sve to mi već plaćamo dnevnice profesora 9.600 dinara, pa nas zanima ko i na osnovu čega formira visinu tih cena i kome ide taj novac - navodi Dragana Soćanin.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović na ovo je odgovorio da "naknada za brigu o deci" za ovu ekskurziju ide njemu kao direktoru i stručnom vođi puta, a u ovom slučaju je to pedagog škole.

- Svaka ekskurzija preko dva odeljenja mora da ima stručnog vođu puta i da direktor ide radi povećanja bezbednosti svih učesnika u ekskurziji. I jedan i drugi imaju dnevnice kao naknadu za brigu o deci - tvrdi Bjelanović i dodaje da je u pisanju specifikacije za troškove ekskurzije napravljen propust te da umesto stavke "aranžmana za profesore", treba da stoji "gratis za najugroženijeg učenika u odeljenju".

Kurir.rs/ Iva Ogarević

Bonus video:

16:50

Srednjoškolcima ekskurzija sa dva noćenja 21.000 dinara: Roditelji besni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track