ŽAO NAM DA GA JEDEMO, RAZMIŠLJAMO DA GA BALSAMUJEMO! Srpkinja objavila da je JEDAN KARFIOL PLATILA 500 DINARA, ljudi besni
Cena karfiola, baš kao i drugih sličnih proizvoda u Srbiji zavisi od rodne godine, ponude i potražnje karfiola na svetskoj berzi, kao i od toga da li je cena na veliko, ali i koja je sorta karfiola u pitanju. Između ostalog, cena varira i od kraja Srbije (cena karfiola u zapadnoj Srbiji se razlikuje od cene karfiola u Vojvodini), grada do grada i od vremena (temperatura, kiša, mraz, suša) tokom godine.
Ipak, deluje da je karfiol svuda veoma skup.
Naime, cena za jedan kilogram gotovo je svuda 500 dinara. Iako glavica karfiola ne teži više od kiloragm, neke veće glavice mogu da dostignu i do dva kilograma.
Tako je jedna žena glavicu platila čak 500 dinara.
Ona je na Tviteru napisala:
- Platila sam na pijaci jedan karfiol 500 dinara. Jedan karfiol. 500 dinara. Sad nam žao da ga jedemo, razmišljamo da ga balsamujemo.
A komentari su se ispod njene objave samo nizali.
- Sličan doživljaj imamo za brokoli.
- Odrana si.
- Uvozimo ga i iz Indonezije, a naš košta kao i taj uvezeni.
- Ima se - može se. Mi samo kupus tamanimo..
- Na Kaleniću je 250 dinara.
U Srbiji se karfiol sadi i gaji i obrađuje za ishranu domaćinstava i industrijsku proizvodnju i obradu, i ishranu životinja. Karfiol je sorta kupusa. Glava, ruža, cvast, zbijeni deo karfiola bele boje koristi se u ishrani. Jede se svež, kuvan ili kiseo karfiol. Karfiol se prodaje i otkupljuje uglavnom po kilogramu težine.
Kurir.rs / S. T.
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)