Srpska Pravoslavna crkva smatra da slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina. Hrana i piće je samo prilog u praznovanju. Međutim, krsna slava za mnoge Srbe je jedan od najvažnijih događaja u toku godine. Kolika god bila kriza, domaćini neće oskudevati da slavska trpeza izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna.

Počinje sezona slava i postavlja se pitanje koliko će, posle svih poskupljenja, biti potrebno novca za njihovo obeležavanje. U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira. Kako je cena ribe ranije bila veća od cene mesa, za posnu slavu je ranije bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile. Evo koliko košta priprema posne, a koliko mrsne slave u srpskom domaćinstvu.

srpska-slava-krsna-slava.jpg
Nebojsa Mandic 

Mrsna slava

Najveći izdatak na mrsnoj slavskoj trpezi, a bez čega je ista i nezamisliva, je meso. Ali tu se takođe ubrajaju meze, sarma, razne salate, sitni kolači i kiflice. Čajna kobasica, pečenica, kulen i kačkavalj neizostavni su na mrsnom ovalu, a za njihovu kupovinu potrebno je između 4.000 i 6.000 dinara.

Osim suhomesnatog, i jaja će biti poseban izdatak. Cena jaja porasla je 47 odsto od oktobra prošle godine, 10 komada je prošlog septembra bilo 137, a ovog 201 dinar. A ako biste želeli da koristite domaća jaja, ona su na pijaci po komadu minimum 30 dinara. Za 20 gostiju će vam trebati minimum 20 komada, tako da bi računica na kraju bila između 400 i 600 dinara.

Kilogram jagnjećeg pečenja je oko 2.500 dinara, dok je za kilogram prasećeg pečenja potrebno izdvojiti malo manje novca - oko 1.700 dinara. Inače u toku prošle godine, kilogram jagnjetine koštao je 1.700, a prasetine 1.350 dinara. 20 gostiju će moći da namiri minimum 10 kilograma mesa.

Koliko košta mrsna slava?

Žito (500 gr) - 400

Slavska sveća 350

Slavski kolač, kupovni 600

Ruska salata (2 kg) 2.000

Čajna kobasica (1 kg) 1.460

Pečenica (1 kg) 1.350

Kulen (1 kg) 1.300

Sir (1 kg) 700

Kačkavalj (1 kg) 1.100

Jaja (20 kom) 400

Hleb (10 vekni) 600

Kiflice (4 kg) 2.800

Pita (2 kg) 1.100

Sarma (40 kom) 4.000

Kupus (4 kg) 240

Kiseli krastavci (2 kg) 400

Praseće pečenje (5 kg) 8.500

Jagnjeće pečenje (5 kg) 12.500

Sitni kolači, kupovni (3 kg) 4.000

Piće 10.000

UKUPNO: 53.800

Uz pečenje, i sarma je najčešći glavni obrok koji ne može da prođe bez svinjskog ili junećeg mlevenog mesa, čiji je kilogram između 600 i 800 dinara. Za izradu 40 sarmi trebaće vam oko 2 kilograma mesa. Za kilogram ruske salate potrebno je kupiti namirnice u iznosu od oko 2.000 dinara, a tu su i ostale sezonske salate. Cifra na kraju za ove priloge je oko 4.000 dinara.

Ako domaćica sama sprema kolače, za tri kilograma potroši se oko 3.000 dinara. Za veliku tortu izdvojićete minimum 3.000 dinara. Kilogram kiflica košta 700 dinara, a potrebno je obezbediti barem 3 kilograma. Ne zaboravimo sokove, kafe i alkoholna pića, pa će jedno domaćinstvo (u zavisnosti od broja gostiju) i za to odvojiti minimum 10.000 dinara.

0223-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 

Kada svedemo računicu, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mrsnu slavu izdvoji oko 50.000 dinara. Ova cifra bila je 15.000 dinara manje do prošle godine.

Posna slava

Priprema posne trpeze za krsnu slavu ranije je važila za skuplju u odnosu na mrsnu slavu. To više nije slučaj, jer se cena ribe gotovo izjednačila sa cenom mesa. Svaka domaćica, u skladu sa ukusom i mogućnostima, ima poseban spisak obaveznih jela i poslastica.

Glavno jelo posne slavske trpeze je riba. Najčešće pastrmka, šaran i oslić. Takođe, popularna je i morska riba poput fileta, lososa, brancina i orada, kao i plodovi mora.

Cene za posnu slavu

Žito (500 gr) 400

Slavska sveća 350

Slavski kolač, kupovni 600

Hleb (10 vekni) 600

Kiflice posne (4 kg) 2.500

Pita posna (2 kg) 1.200

Rolati posni (3 kg) 2.100

Ajvar domaći (3 kg) 2.100

Pasulj (2,5 kg) 1.000

Kiseli krastavci (2 kg) 400

Krompir (5 kg) 450

Riblja čorba (5 l) 2.500

Sarma posna (40 kom) 3.500

Oslić fileti (2 kg) 1.900

Skuša (5 kg) 4.250

Pastrmka (5 kg) 3.250

Šaran šnicle (5 kg) 6.000

Prženje ribe po kilogramu 250

Sitni kolači (3 kg) 4.000

Torta (3 kg) 4.500

Piće 10.000

UKUPNO: 54.750

Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, dok je kilogram pastrmke u ribarnicama 650 dinara. Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Đurđic, koji je 16. novembra, ribu treba da naruče bar tri nedelje ranije, najkasnije do početka meseca.

Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca.

shutterstock-350705489.jpg
Shutterstock 

Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Kao što važi za meso, tako je i za ribu, za 20 gostiju morate pripremiti minimum oko 15 kilograma ribe.

Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara. Iako deluje da sitni posni kolači i posne torte inače koštaju manje nego oni sa mlečnim proizvodima i jajima, to nije tako. Kilogram ovih posnih poslatica koštaju jednako kao i mrsni.

Sezona slava počinje

Crkveni kalendar za oktobar kaže da se do kraja ovog meseca proslavljaju dve velike slave u srpskim domaćinstvima, a u pitanju su Sveta Petka 27. oktobra i Sveti Luka 31. oktobra. U novembru se proslavljaju čak 4 velike i česte slave i to Mitrovdan 6. novembra, Sveti Kozma i Damjan 14. novembra, Đurđica 16. novembra i Aranđelovdan 21. novembra.

U decembru se proslavljaju četiri slave - 4. decembra Vavedenje Presvete Bogorodice, 9. decembra Sveti Alimpije, 13. decembra Sveti Andrej i 19. decembra Sveti Nikola.

Na zaboravimo najvažnije, pola kilograma žita je 400 dinara, slavska sveća 350, a za namirnice koje su potrebne u pripremi slavskog kolača potrebno je izdvojiti oko 500 dinara.

Prema našoj računici, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 54.000 dinara, dok je posna slava nešto skuplja. Međutim, mnogi građani potrošiće i više.

Kurir.rs/Espreso