National Geographic konferencija Žuti okvir: Svet bez gladi, hrana za sve, održava se 18. novembra u hotelu Mona Plaza. Ko će sve govoriti i na koje teme?

Više od 130 godina, National Geographic se svojim radom trudi da inspiriše čitaoce da vole i brinu o planeti Zemlji. Naša misija proističe iz uverenja da nauka, istraživanje i dobre reportaže mogu da promene svet i učine ga boljim mestom za sve.

Iz tog uverenja proistekao je i projekat "Žuti okvir" kojim želimo da promovišemo održivi razvoj i da ohrabrimo građane da žive, razmišljaju i rade održivo.

"Žuti okvir" se tokom 2022. godine bavio temom Svet bez gladi, hrana za sve, prema jednom od Ciljeva održivog razvoja Agende Ujedinjenih nacija (UN) 2030, a ovogodišnji projekat završiće se konferencijom Žuti okvir: Svet bez gladi, hrana za sve, koja će se održati 18. novembra u hotelu Mona Plaza (Solunska 21).

Drugi od 17. Ciljeva održivog razvoja UN predstavlja težnju da se iskorene svi oblici gladi i neuhranjenosti do 2030. godine, pri čemu će se voditi računa o tome da svi imaju dovoljno kvalitetne hrane tokom cele godine. Tu spada i promovisanje održivih poljoprivrednih postupaka; unapređenje života i kapaciteta malih poljoprivrednika, uz ravnopravan pristup zemljištu, tehnologiji i tržištima.

O centralnim temama će naši relevantni sagovornici razgovarati sa moderatorima Marijom Đurić i Slobodanom Bubnjevićem:

I PANEL: OKONČATI GLAD

prvipanelnakonferenciji.jpg
National Geographic 

Panelisti:

dr Mirjam Vujadinović Mandić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu

Ivona Gvozdenović, projektna menadžerka Fondacije Divac

Jelena Radojičić, Stručni saradnik za socijalnu delatnost, Crveni krst

Nemanja Milović, urednik sajta Klima101

II PANEL: ODRŽIVA POLJOPRIVREDA

drugipanelnakonferenciji.jpg
National Geographic 

Panelisti:

Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahra

Ivanka Stojnić, menadžerka za održivi razvoj, Nestle

Koen van Ginneken, ataše za poljoprivredu Ambasade Kraljevine Holandije

dr Zorica Ranković Vasić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu

III PANEL: UNAPREĐENJE KVALITETA ISHRANE

trecipanelnakonferenciji.jpg
National Geographic 

Panelisti:

Nenad Vujović, Načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

dr Goran Vujić, profesor na Katedri za inženjerstvo zaštite životne sredine

Ratko Bojović, izvršni direktor Evropske trening akademije (EUTA) i predstavnik Strength2Food projekta

Steve Quarrie, Strength2Food

IV PANEL: SIGURNOST U SNABDEVANJU

cetvrtipanelnakonferenciji.jpg
National Geographic 

Panelisti:

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju, Privredna komora Srbije

Vesela Radović, Institut za multidisciplinarna istraživanja

dr Nataša Kilibarda, Univerzitet Singidunum, autorka rada Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača

Drugi panel na konferenciji realizuje se u okviru projekta "Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u Republici Srbiji (NAP)", koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoja (UNDP) u Srbiji, uz podršku Zelenog klimatskog fonda.

Pozivamo vas da svojim učešćem doprinesete zajedničkom promišljanju ovih tema, prijavom na mejl events_amm@adriamedia.rs

VAŽNO JE DA RAZGOVARAMO O HRANI!