Štite svoje dete okrivljujući stvarnu žrtvu, školu i sistem

Pojedini roditelji svoju decu koja su zapravo počinila neki vid vršnjačkog nasilja, bilo psihičko bilo fizičko, pokušavaju da predstave kao žrtvu i napadnu stvarnu žrtvu, ali i školsku upravu i ceo sistem, sve do Ministarstva prosvete.

Kurir je istraživao zbog čega su pojedine mame i tate sklone ovom "trendu" da bezuslovno podržavaju svoju decu bez sagledavanja kompletne situacije.

Psiholog Snežana Repac kaže za Kurir da je ovo česta pojava.

111598-220915.00-16-25-20.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Vuk u jagnjećoj koži, tačnije, dete nasilnik stavlja se u ulogu žrtve, i to je nešto što se pojavljuje u našim institucijama i školama. Odbrambeni mehanizmi su očekivani kod svakog, pa i kod deteta i roditelja, ali se test reliteta postavlja kao granica za prelaz sa misli i osećanja na akciono delovanje.

Potreba je civilizovanog čoveka i roditelja da preispita sebe i uvidi svoje greške pre nego što ih iz emotivne lične bure prenosi na realni svet oko sebe - objašnjava Repac i dodaje:

APEL

Kurir poziva roditelje

Zaustavimo siledžije iz školskih klupa!

foto: Kurir

Vršnjačko nasilje postalo je ozbiljan problem srpskog društva i obrazovnih institucija, a ispostavilo se da mnoge škole u Srbiji na to žmure i ne primenjuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji jasno definiše mere koje škole treba da preduzmu radi rešavanja slučajeva vršnjačkog nasilja. Kurir ovim putem poziva roditelje čija su deca žrtve vršnjačkog nasilja da se jave našoj redakciji na mejl redakcija@kurir-info.rs ili na broj telefona 011/6357-100 kako bismo zajedničkim snagama naterali nadležne institucije da učine sve što je potrebno da se žrtve zaštite, a nasilnici iz školskih klupa budu adekvatno sankcionisani i resocijalizovani.

- Ljudi koji se obraćaju nadležnima često imaju manipulativne namere da prenesu svoju odgovornost na sistem, a pritom su i agresivni. Njihova namera je da sa sebe skinu krivicu neodgovornog roditeljstva i prebace je na ustanovu, koja je njihovim očima viđena kao dužna da ih štiti.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror