Iako proslavu najluđe noći u godini gotovo ne možemo da zamislimo bez korišćenja pirotehnike, trebalo bi da razmislimo o posledicama po životinje. Posebno su štetne petarde koje mogu da dovedu do stresa koji je uzročnik raznih bolesti, a koji može ostaviti dugoročna psihološka oštećenja.

Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izazivaju veliki stres kod pasa jer životinje imaju znatno izražajnije čulo sluha i mirisa od ljudi. Nekim psima, recimo, potrebno je i do nekoliko nedelja da se oporave od šoka.

O posledicama i preventivi kada je ovaj problem u pitanju govorili su u emisiji Puls Srbije Aleksandar Gavrić i Sanja Radosavljević, ispred Animal rescue Serbia, a društvo im pravi pas Badi.

111598-230103.00-17-43-04.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Kod nekih pasa petarde mogu da izazovu srčani zastoj, a ostaju i psihološka oštećenja, kod nekih pasa do kraja života. Mi ne razmišljamo o autističnoj decirecimo koja su takođe ugrožena. Oni se posle trzaju na svaki zvuk i rodtitelji ne mogu da ih smire mesecima. Treba da mislimo o tome da za par sekundi naše zabave neko doživi ozbiljne traume - rekoa je Gavrić.

Naveo je da prema neki podacima od upotrebe petardi strada oko 5.000 životinja godišnje.

Radosavljević je stekla utisak da pucnjave 31. decembra nije bilo manje nego inače i navela problem zakonske regulative u vezi sa pirotehnikom:

- Imamo i problem u zakonskoj regulativi, s obzirom da promet pirotehničkih sredstava nije zabranjen, dok njihova upotreba jeste. Na nama je da to u narednim godinama rešavamo.

Kurir tel OD PETARDI STRADA 5.000 ŽIVOTINJA GODIŠNJE?! Aktivista: Nisu ugroženi samo kućni ljubimci već OZBILJNE TRAUME DOŽIVLJAVAJU I DECA

Gavrić ističe da su posebno ugroženi psi lutalice o kojima nema ko da brine toko novogišnje noći.

- Sa uličnim psima je posebno teška situacija. Ima ljudi koji vole životinje, pa okupe čopor pasa ne bi li ih tešili i smirivali. Životnje se plaše i često ne stradaju diraktno od eksplozije, već bežeći od buke upadnu u neki šaht ili bunar. Ako su građani na ulici sa psima, jako je važno da se psi drže na povocu, jer ne znate gde mogu da pobegnu - kaže Gavrić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud