Učenici OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu nisu imali grejanje ni u decembru, ali tada je temperatura bila u plusu, skoro prolećna, pa nije bila velika drama.

Pohađali su onlajn nastavu... Sada je odlučeno da uđu u učionice, grejanja i dalje nema, a temperature su se spustile u minus.

Nastava je podeljena u dve smene i odvija se u samo jednom delu zgrade, koji pokušavaju da ugreju i grejalicama. Roditelji tvrde da ni tamo nije dovoljno toplo za normalno odvijanje nastave.

- Pri kraju prvog polugođa đaci su dve nedelje bili na onlajn nastavi zbog toga. Deca nisu mogla da prate i nauče dovoljno za kontrolne i pismene zadatke jer nisu normalno pohađala nastavu i to ih je koštalo uspeha - jada nam se jedna majka sedmaka i dodaje da su nadležni obećavali da će na početku drugog polugodišta sve biti rešeno te da će Opština Zvezdara obezbediti deset klima koje će grejati prostorije:

- Od toga ništa nije urađeno jer struja u školi nije toliko jaka. Deca uopšte nemaju fizičko jer je u fiskulturnoj sali suviše hladno. Umesto toga doneto je privremeno rešenje da se fizičko drži u svečanoj sali, koja nije nimalo adekvatna.

sala-za-fizicko.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Zabrinuta majka ističe i da direktorka škole pomaže koliko može, pa čak i boravi prekovremeno u školi.

- Direktorka je tu i preko noći kako bi mogla da nadgleda dok se nekako prostorije zagrevaju grejalicama. Osigurači iskaču. Na hodnicima su postavljeni najloni po prozorima kako bi valjda zadržavali to malo toplote i da ne bi duvalo. Pukle su i cevi za vodu.

najlon-na-hodniku.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Direktorka Tatjana Galić kaže za Kurir da se nada da će se ovaj ozbiljan problem rešiti.

- Nije problem samo grejanje već i stare instalacije, stolarija, stara zgrada, toaleti... Najbolje dugoročno rešenje bi bila rekonstrukcija, ali za to treba vremena. Obratili smo se i Opštini i Sekretarijatu za obrazovanje Grada Beograda. tako da se nadamo najskorijem rešenju - kaže zabrinuta direktorka i dodaje da škola preduzima sve kako bi deci obezbedila uslove za normalno pohađanje nastave:

1007shutter.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Trudimo se da ugrejemo koliko možemo bar taj jedan deo škole. Zasad smo omogućili izvođenje nastave, ali čekamo nadležne za rešenje.

Povodom ovog problema Kurir je uputio pitanja Opštini Zvezdara, ali još nismo dobili odgovore.

Podsetimo, sredinom decembra iz opštine nam je potvrđeno da problem s grejanjem u ovoj školi postoji godinama i da je sredinom decembra grejanje radilo, "ali zbog energetske neefikasnosti objekta (izgrađenog 1967. godine), kotao ne dostiže adekvatnu temperaturu u učionicama".

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

Kurir televizija VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror