ČAČAK VIŠE NIJE POZNAT PO PEČENJU I RAKIJI! U ovom gradu se kompjuterskom tehnologijom PROVERAVAJU PREHRAMBENI PROIZVODI
Agronomski fakultet u Čačku postao je jedino mesto u državi na kom je moguće uraditi senzorsko ispitivanje prehrambenih proizvoda, jer je na toj visokoškolskoj ustanovi otvorena senzorska laboratorija, plod saradnje stručnjaka agronomskih fakulteta iz Čačka i Beograda.
Zbog odličnih ljudskih resursa, ali i odlične saradnje sa drugim, relevantnim institucijama, senzorska laboratorija otvorena je upravo u Čačku.
Pored ukusa, mirisa i izgleda hrane, pre svega mesa i sira, od sada će naučni istraživači imati priliku da poboljšaju nutritivne kvalitete hrane. Senzorske ocene proizvoda, za samo nekoliko minuta, naći će se na svim krajevima sveta, zahvaljujući, upravo, digitalizaciji.
Prezentacija jednog ovakvog istraživanja koje podrazumeva da digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju od izuzetnog je značaja za Agronomski fakultet u Čačku, što potvrđuje i prof.dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku.
- Ocenjivaćemo, u zavisnosti od testova koji se zahtevaju subjektivni pristup kvalitetu i ono što mi našim hedonskim čulima možemo da dijagnostikujemo, preko tog softvera kada se radi ocenjivanje, biće u mogućnosti da oceni iste uzorke. Softver sam obrađuje podatke, čim napravite analizu imate gotove statističke rezultate - rekao je on.
Savremenu metodu odredjivanja kvaliteta hrane korišćenjem kompjuterskog vizuelnog sistema razvio je pre tri godine Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode.
Kurir.rs
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)