ŠPILER O PAKETU ENERGETSKE PODRŠKE SRBIJI: Važan segment priliva novca iz inostranih izvora
Foto: Printscreen

ŠPILER O PAKETU ENERGETSKE PODRŠKE SRBIJI: Važan segment priliva novca iz inostranih izvora

Društvo -

Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji podrazumeva priliv 165 miliona evra u naš budžet. Predsednik Srbije je na potpisivanju istakao da će mnogi građani Srbije moći da plaćaju struju po mnogo nižim povlašćenim cenama, upravo zbog ovog ugovora.

Tim povodom, dr Marko Špiler, predsednik Komore javnih nabavki Srbije, navodi da sporazum predstavlja samo jedan segment priliva novca iz inostranih izvora.

- Ne ulazeći u politički kontekst i relacije sa partnerima iz EU, donacija u vrednosti od 165 miliona evra budžetu Republike Srbije za ugrožene porodice i mala i srednja preduzeća, predstavlja veoma važan, ali samo jedan segment priliva novca iz inostranih izvora. Pravila trošenja sredstava u ovim situacijama su definisana sa obe strane, ali moramo istaći da je adekvatna i zakonita upotreba svih izvora sredstva integrisanih u budžet Republike Srbije suštinski važna za njen razvoj u narednim godinama - navodi Špiler, koji podvlači važnost ovog partnerstva.

- U tom smislu su je ovaj period godine, kada se počinje izvršenje budžeta Republike, programa poslovanja javnih i javno – komunalnih preduzeća, planova poslovanja i planova javnih nabavki svih naručilaca – bitan za naglašavanje odgovornosti svim učesnicima u sistemu izvršenja budžeta, javnoh finansija i javnih nabavki, da od rada svakog činioca u sistemu zavisi kako će predmetni postupci biti izvršeni. A od toga zavisi i da li će se iz uštede usled domaćinskog upravljanja dodeljenim aproprijacijama, rebalansima u toku godine planirati i neki novi važni projekti. Ovde naročito ističem značaj javnih nabavki, dobrog planiranja, sprovođenja i izvršenja ugovora, kao i konstantnog ulaganja u struku i kontinuirano usavršavanje kadrova u ovoj oblasti. Izvršenje budžeta predstavlja deo je sistema upravljanja javnim finansijama i obuhvata procese i postupke koji se sprovode elektronskom komunikacijom sa Upravom za trezor u sastavu Ministarstva finansija. Regulisano je pre svega Zakonom o budžetskom sistemu, Zakonom o budžetu Republike Srbije, kao i nizom definisanih podzakonskih akata, odnsono pravilnika - navodi Špiler za Kurir.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track