Da li smo bespotrebno za vreme pandemije korone nosili zaštitne maske? Ovo pitanje i danas otvara gotovo nepomirljive rasprave na društvenim mrežama, ali i u svakoj kući ili ispred lokalne prodavnice.

Verovatno mnogi od vas već imaju spreman argumentovan odgovor, bilo da ste u taboru ovih koji su maske nosili ili u ovom drugom, koji su se tome od početka protivili.

Za sve one koji su trpeli kritike zbog stava da maske ne treba da nosimo imamo dobru vest. Najrigoroznija i najsveobuhvatnija analiza naučnih studija sprovedenih o efikasnosti maski za smanjenje širenja respiratornih bolesti, uključujući Covid-19, čije rezultate je objavio oksfordski epidemiolog Tom Džeferson, pokazuje da maske ne prave nikakvu razliku.

O ovim na prvi pogled iznenađujućim rezultatima istraživanja danas su voditelji Pulsa Srbije Milica Marković i Miloš Anđelković razgovarali sa direktorom DZ Palilula Aleksandrom Stojanovićem i ginekologom Borislavom Antonijevićem.

Kurir TV "NISMO SE NI OKO ČEGA SLOŽILI ZA OVE TRI GODINE" Zavađeni doktori zakopali ratne sekire pred kamerama Kurira! OVO IH JE POMIRILO

- Meni je impresivno zašto čekamo autoritete sa strane da nam kažu ono što već znamo. Onog momenta kad se stavi nauka ispred zdravog razuma, nešto nije u redu. Mi smo sa glavnom etičkog princima "Primum non nocere", u prevodu "Primarno je ne naškoditi" došli do principa "Primarno je zaraditi". Svakom normalnom čoveku je bilo jasno da maske neće napraviti nikakvu razliku - rekao je Antonijević i pokazao pamflet kojim je objašnjena besmislenost, čak i štetnost nošenja maski.

- Očigledno je bila namera da se podigne panika. Ja pitam šta ćemo posle 10 milijardi prodatih maski, šta ćemo sa tim nerazgradivim otpadom. Kod mene u bolnici su maske i dalje obavezne, ja ih nikad nisam nosio, niti ću - dodao je dr Antonijević.

- Nas dvojica se nikad nismo ni u čemu složili za ove tri godine. Kao direktor Doma zdravlja, moram da poštujem prepuruke i odluke Vlade Srbije. Kad nešto prođe, urade se analize i vidi se gde smo pogrešili. Ja sam morao da nosim u Domu zdravlja i kažnjavao zaposlene koji nisu nosili masku jer je takva bila preporuka. Evo, prinajem, nisam uvek nosio masku - otkrio je Stojanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs