DA LI JE HOMEOPATIJA ZABLUDA ILI ISTINA? Stručnjaci nemaju dilemu: Zbog ovoga je potpuno drugačije od zvanične medicine! (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

DA LI JE HOMEOPATIJA ZABLUDA ILI ISTINA? Stručnjaci nemaju dilemu: Zbog ovoga je potpuno drugačije od zvanične medicine! (VIDEO)

Društvo -

Homeopatija se, između ostalog definiše i kao vrsta alternativne medicine koja se razvila iz tradicionalnih načina lečenja.

Međutim, tvrdnje zvanične medicine da homeopatija nije efikasna metoda lečenja ni za jedno zdravstveno stanje ili bolest, teško da je pokolebala veliki broj poklonika ovog načina lečenja u Srbiji.

Kako prenosi BBC, dolaskom sve većeg broja ruskih državljana u Srbiju, raste potražnja za homepatijom.

Homeopatija, Alteranitvno Lečenje
foto: Shutterstock

O istinama i zabludama u vezi sa homeopatijom razgovarali su gosti "Pulsa Srbije" dr Violeta Stanimirović, farmakolog i dr Aleksandra Gusak, lekar opšte medicine.

- Homeopatija je nastala iz dve reči, homeo kao čovek i patos kao bolest. Doktor Haneman je pre 200 godina uveo tu metodu. Cilj je da se ne leči bolest, već čovek. Vrlo dobro znamo da je otac Tadej govorio 'kakve su ti misli takav ti je život'. Homeopatski lekovi spadaju u domen lekova energetsko-informacionog sistema. To znači da su to lekovi koji nemaju ni jednu česticu nekog leka i sirovine. Njihov cilj je da se holističkom metodom, te da se organizam izbori sa onim što je u njemu poremećeno - započela je Stanimirović, pa dodala:

- Ta metoda i način razmišljanja je potpuno drugačija od zvanične medicine. Homeopatski metod lečenja ima svoje mesto, pod uslovom da zvanična medicina bude ona koja je dominantna.

01:19

DA LI JE HOMEOPATIJA ZABLUDA ILI ISTINA? Stručnjaci nemaju dilemu: Zbog ovoga je potpuno drugačije od zvanične medicine!

S obzirom na to da je lutnja po specijalistima gotovo praksa u Srbiji, Gusak je rekla kako bi trebalo svaka kuća da ima svog državnog lekara.

- U idealnom svetu, svako bi trebalo da ima kućnog lekara. Ukoliko on uvidi, naravno poznavajući vaše stanje, navike, da postoji neki problem, trebalo bi da vas uputi kod specijaliste, koji će izvršiti potrebne analize. Ukoliko pacijent dođe sa umorom, nije potrebno da mu se radi analiza celog tela jer je to bespotrebna potrošnja njegovog novca, vremena i živaca. Trebalo bi popričati sa osobom i usmeriti pažnju na tu stvar - rekla je Gusak.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track