STIŽE NOVO POSKUPLJENJE PRED USKRS, A EVO I ZA KOLIKO: Ovom mesu cena najviše skače i svi ga jedemo
U susret uskršnjim praznicima meso u mesarama i trgovinama u Srbiji bi moglo da poskupi od pet do 10 odsto, upozoravaju stručnjaci! Nakon što je Vlada Srbije u februaru donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine neke od njih su za mesec dana poskupele i do 100 dinara po kilogramu.
Tako je svinjski but bez kostiju sa 760 skočio na 800 dinara za kilogram, dok su rekorderi među cenama - svinjetina koja je poskupela za 100 dinara po kilogramu i sada iznosi 900 dinara i juneći but bez kostiju koji je sa 1.200 skočio na 1.350 dinara.
Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da cene mesa mogu biti korigovane i pred Uskrs.
- Svinjski but bez kostiju je dostigao cenu od 800, 900 dinara za kilogram, teletina je skočila na 1.700 dinara za mesec dana. Zbog tolikih poskupljenja u trgovinama možemo da vidimo sliku gde ima dosta mesa, ali ljudi kupuju manju količinu. Kupuje se parče, na gramove ili jednostavno potrošači gledaju da kupe nešto jeftinije što će zadovoljiti potrebe. Na primer ne uzimaju svinjski but, već rebra - navodi Prostran dodajući da su proizvođaći iskoristili ukidanje ograničenja cena da nadomeste izgubljene dohotke.
Prema njegovim rečima cene mesa, mleka i sireva u Srbiji dostigle su maksimalni nivo.
- Smatram da mesta daljem poskupljanju ne bi trebalo da bude kao što je bilo do sada. Možda će proizvođači iskoristiti praznik da podignu cene najviše od pet do 10 odsto.
Razlog zbog kojeg ne bi trebalo da dolazi do daljih poskupljenja mesa su i pad cena kukuruza, ječma, sojine sačme koje su na jesen prošle godine bile na maksimalnom nivou. Kukuruz je recimo koštao 37 dinara, a sada je na 25 - objasnio je Prostran.
Kurir.rs/ A. K.
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega