"PREKINITE LOŽENJE 'KOPIKET' VATRE!" Ćirković: Prvo treba da roditelji shvate šta se desilo, pa da znaju kako da pomognu deci
Zorica Mršević i Olivera M. Ćirković, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"PREKINITE LOŽENJE 'KOPIKET' VATRE!" Ćirković: Prvo treba da roditelji shvate šta se desilo, pa da znaju kako da pomognu deci

Društvo -

Kako Kurir saznaje, u dve beograske osnovne škole došlo do incidenata. Učenici su napravili spisak đaka koje žele da UBIJU, pored "meta" naveli i broj metaka. Beogradska policija privela je učenika šestog razreda zbog izazivanja panike.

Prema izveštaju MUP-a Srbije, u poslednjih nekoliko dana, nakon dva masovna ubistva, prijavljeno je više od 120 događaja zbog pretnji učenika, kao i objavljivanja neprimerenih sadržaja na društvenim mrežama, koji dodatno unose nemir i strah, saopštio je MUP Srbije.

Mršević, Ćirković
foto: Kurir tv

Da li ovako drastični događaji, zločini velikih razmera mogu biti neka vrsta okidača i neka vrsta negativne inspiracije za određena ponašanja koja pod drugim okolnostima, u sigurnoj, bezbednoj situaciji ne bi došla do izražaja? O tome su razgovarali gosti u jutarnjem programu dr Olivera M. Ćirković, specijalista pedijatrije i psihoterapeut i prof. dr Zorica Mršević, istraživačica fenomenologije nasilja, sa Fakulteta za evropsko-političke studije.

Kao majka učenice škole "Vladislav Ribnikar" Ćirković je započela razgovor.

- Oni su heroji. Sve je sveže i sve je u haosu, svako zna kako bi trebalo, a ono što zaboravljamo je da pitamo decu i profesore šta im treba. Niko se nije setio i pitao nastavnike te škole, šta možemo mi da učinimo za vas? Sve je još uvek bolno - kazala je Ćirković i dala mišljenje iz ugla psihoterapeuta.

- U strahu nema disanja, oni su mala bića, nisu spremni da se nose sa tim. Nisam za to da se deca vrate u školu, prvo mi matori treba da uđemo u tu školu i da se mi matori retraumatizujemo. Mislila sam da ću ja uspeti da normalno uđem u školu. Ja sam za tim stolom na ulazu očekivala čika Dragana, ne cveće, slike... Sve je forma, a sadržaji su nešto drugo. Deca su do juče bila na sahrani - rekla je Ćirković.

04:29

PREKINITE LOŽENJE COPYCAT VATRE! Ćirković: Prvo roditelji da shvate šta se desilo, pa da znaju kako da pomognu svojoj deci

Kolektivna je odgovornost, smatra ona, a roditelje treba pripremiti kako da reaguju.

- Kolektivna je odgovornost. Roditelje treba pripremiti kako deci da pomognu i kako decu da čuju. Pre nego što deca uđu u školu, roditelje treba uvesti u školu da iskustveno vide kako to izgleda - dodala je.

Mršević, Ćirković
foto: Kurir tv

Jedno indukuje drugo, priključuje se razgovoru Mršević i ističe:

- Treba da se prekine "loženje vatre". Setila sam se da je prestalo slikanje na fudblaskim terenima da bi malo bili snimani. Odjednom kamera snima nebo, a komentator kaže evo imamo jednog opet ulazi u teren, a nekada je to bilo interesantno da gledamo kako ga juri obezbeđenje. Znači moramo da stanemo sa ovom "copycat" pažnjom. Da ne nastavljamo tu priču, kako se u kriminologiji kaže krvava stonoga - rekla je Mršević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track