JEDETE TREŠNJE I S KOŠTICAMA: Doktorka upozorava da to može biti veoma opasno, s višnjama je još gore, evo zašto
BEOGRAD - Ovih dana, kad posle jagoda kreće i sezona trešanja, mnogi njihovi ljubitelji toliko ih vole da ih prosto gutaju!
Ima ljudi koji ne pljuju koštice, već ih gutaju. I to ne jednu-dve koje slučajno zapadnu, već svaku redom. Evo zbog čega to može biti opasno po zdravlje.
Da bi trebalo da izbegavate ovu "praksu" jedenja koštica, potvrđuju i lekari i navode dve glavne komplikacije koje mogu da uslede nakon uživanja u košticama:
"Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem", rekla je pre par godina dr Vladislava Bulat, specijalista gastroenterologije i subspecijalista gastroentetogepatologije.
Pored ovoga, koštice mogu da izazovu još jedan problem:
"Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa slabijem varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih".
Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.
Pažljivo i sa višnjama
Višnje bez koštice nisu opasne, ali kao budete jeli i koštice nekim slučajem, nećete se lepo provesti. Koštice višnje pune su cijanovodonične kiseline, koja je ektremno otrovna. Samo nemojte grickati ni gutati koštice i sve će biti u redu.
- Koštice svakako ne smeju da se jedu, pune su hemikalija koje oštećuju sluzokožu želuca. Ta oštećenja izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema - objašnjava doktorka.
Kurir.rs/Novosti
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti