VODIČ KAKO DA NAPRAVITE AJVAR ZA 700 DINARA, A PINĐUR ZA 300: Sve od cena paprika i paradjza pa do šerpi i tegli, i tačne mere!
Vredne domaćice već sad razmišljaju o novoj turi zimnice. Sad su na redu pripreme za ajvar, turšiju, pinđur, mleveni paradajz, kečap... A dok se čeka da cena paprika, paradajza i ostalog povrća padne, vreme je za nabavku tegli, buradi i ostalih "alata" za zimnicu.
I dalje se postavlja pitanje da li se isplati praviti zimnicu, pogotovo ajvar koji traži mnogo truda, ali mnoge domaćice žele da njihova porodica jede proverenu domaću hranu, pa čak i ako je skuplja od kupljene u prodavinici ili na pijaci.
Oni koji su bar jednom pokušali da naprave ajvar, znaju koliko je vremena i truda potrebno i kakav haos ostaje u kuhinji nakon čišćenja, pečenja, mlevenja, ceđenja, ukuvavanja... Za samo nekoliko kilograma!
Mnogi zato radije kupuju na pijacama ili supermarketima. Ipak, ako se odlučite da ga spremate, prema najprostijoj računici kilogram ajvara u domaćoj izradi košta oko 700 dinara. Mala tegla, onog kvalitetnijeg, u prodavnici je već od 600 dinara, a ide i do 1.000, tako da bi ove godine, ko ima živaca i vremena, moglo da se isplati pravljenje ajvara kod kuće.
Za kilogram pinđura potrebno je uložiti (bez ruku) oko 330 dinara (na pijacama je teglica oko 750 dianra), a za litar mlevenog paradajza 150 dinara (na pijacama košta od 250 do 500).
U prodavnicama već sada se mogu kupiti staklene tegle, jedna je oko 50 dinara na akciji, a set od 10 poklopaca je 150 dinara, tako deset tegli s poklopcima košta 65 dinara. Ako nemate, a bez toga se ne može, velika šerpa od 20 litara je oko 4.999 dinara, a od 14 litara 2.999 dinara.
Sokovnik je 5.999 dinara, a staklena flaša od litar s hermetičkim polopcem oko 300 dinara, obična staklena flaša od litar 59,99 dinara.
Plastično bure od 30 litara je oko 1.000, plastična vangla od 15 litara 250-350 dinara, a od 25 litara 450-550 dinara. Za lakše čišćenje paprika, plastični bušač je oko 60 dinara.
Kilogram paprike za ajvar na kvantaškoj pijaci košta oko 120 dinara, na pijacama je od 130 do 250, a u prodavnicama 250 dinara. Paprike možete da naručite i od pojedinih domaćina sa sela, a neki nude i uslugu pečenja i čišćenja. Za domaćice koje ne žele da prljaju ruke usluga čišćenja paprike se naplaćuje dodatnih od 80 dinara za slatku i 120 dinara za ljutu papriku po kilogramu.
Kurir/Alo
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore