MILICA TUMOR OD 25 CM OTKRILA U TRUDNOĆI, PORODILI JE NA RESPIRATORU: 8 ciklusa hemioterapije! Evo šta se sada dešava (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

neverovatna priča

MILICA TUMOR OD 25 CM OTKRILA U TRUDNOĆI, PORODILI JE NA RESPIRATORU: 8 ciklusa hemioterapije! Evo šta se sada dešava (FOTO)

Društvo -

U osmom mesecu trudnoće mlada Milica saznala je da u sredogruđu gaji maligni tumor veličine bebine glave! Da diše, ne može, pada na respirator! Dok je u komi i priključena na aparate tek toliko da je živa, niški lekari je porađaju i na svet dolazi Nikolina, od jedva 1.800 grama.

Na respiratoru joj rade i biopsiju - potvrđena strašna dijagnoza ne-Hodžkinov limfom. Prima dva ciklusa hemioterapije dok je na mašini i u komi! To je bilo pre godinu i po, a minule nedelje - za nevericu svima, Milica i Nikolina su doterane i čile slavile krštenje malene princeze! Žive i zdrave, sa svojim lekarima i sestrama spasiteljima!

Milica po izlasku iz bolnice
Milica po izlasku iz bolnicefoto: Printscreen Kurir Tv

Milicu Petrović iz Niša, kojoj su sada 32 leta, maja prošle godine upoznali smo posle velike pobede u prvoj bici s rakom. I tada je bila srećna. Nakon 16 dana na respiratoru u UKC Niš probudila se i već nakon mesec dana od porođaja bila je kući sa svojom dečicom i suprugom. Nikolinu, koja je život počela u inkubatoru, kod kuće su dočekala dvojica starije braće i tata.

Da ipak nešto ne valja, videlo se tada po kapi koju je Milica nosila, jer kose nije imala. Ne-Hodžkinov (non-Hodgkin) limfom je i dalje bio tu. Čekalo ju je još šest ciklusa hemioterapije i borba za goli život.

Milica Petrović
foto: privatna arhiva

MARIOLA IZGUBILA BITKU S TEŠKOM BOLEŠĆU

Velika podrška Milici u trenutku kad je saznala za strašnu bolest bila je i čistačica iz bolnice Mariola Blagojević, koja je sve vreme bila uz nju, a kod koje su prvo i otišle u goste, po običaju, kad je Nikolina napunila 40 dana. Ali njihova Mariola malo posle Nikolininog rođenja obolela je od raka mokraćne bešike.

- Nažalost, naša Mariola je preminula pre pola godine. Bila sam uz nju koliko sam mogla uz svoju borbu s bolešću, ali ni izbliza koliko je ona bila uz mene. Otišla je naša dobra Mariola - kaže Milica.

- I pored osam ciklusa hemioterapije, tumor od 25 centimetara u prečniku, što je veličina bebine glave, nije se smanjio. Odlučeno je da radim transplantaciju matičnih ćelija. Najpre sam primila visokodoznu hemioterapiju na VMA, pa su mi tu uradili i transplantaciju matičnih ćelija 12. decembra prošle godine. Kući sam otišla 4. januara, a malo potom uradili smo PET skener, koji je pokazao da je sve u redu. Ostalo je samo nešto kao tumorski ožiljak, koji je neaktivan, tako da više nemam ne-Hodžkina. Kao što vidite, zdrava sam i prava - priča sa osmehom za Kurir Milica i dodaje da je, bez obzira na ovaj najbolji mogući ishod kome se malo ko nadao, lekari i dalje prate.

Nikolina je, veli, super, raste...

- Najgora je od sve troje dece, ta će džigerice da nam pojede - šali se, pa nastavlja:

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

- Voli da se penje gde god može, ne možeš je stići. Braća je lepo gledaju, paze na nju. A i ja sam stalno kod kuće. Uživam sa svojom decom.

Kad je porodica, konačno, mogla da odahne, jer strah od smrti i bolesti je iza njih, rešili su da krste Nikolinu, ali i sinčića koji ima već tri godine, a o čijem krštenju nisu ni stigli da misle od teške muke. Malena Nikolina je, kako je to i običaj, najpre imala belu haljinicu za sam čin krštenja. A onda je mala šmizla obukla roze haljinu i uparila se bojom s mamom, za koju niko ko ne zna ne bi ni pomislio kakav je pakao prošla. I muškarci iz porodice su bili na visini zadatka - roze leptir-mašne.

NEMA VIŠE MALIH ZELENIH

Nama više straha, patnje, a ni košmara, koji su najgori bili dok je bila između života i smrti na mašini.

- Dok sam bila na respiratoru, sanjala sam i neka zelena, mala stvorenja koja su me jurila i na kraju i uhvatila. Nisam imala gde da mrdnem, predala sam se. Kad sam se probudila, rekli su mi da sam htela sve da počupam. Sada nigde nema malih zelenih. Mirno i lepo spavam - priča Milica.

- U manastiru Sveta Petka, u selu Donji Matejevac, odakle sam rodom, prošle nedelje krstili smo malecku i mlađeg sina. Tu je ranije kršten i stariji sin. Zvala sam i lekare koji su mi spasli život i medicinske sestre koje su me gledale. Svi oni su mi sada prijatelji. Kako je vreme odmora, nisu svi mogli da dođu, ali mnogo njih jeste. Uživali smo u slavlju i druženju - priča Milica.

NIkolina
NIkolina foto: Privatna Arhiva

Među zvanicama bio je i prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju, gde je Milici i Nikolini i spasen život.

MESO U TEGLI

Milica ističe i da normalno funkcioniše, ne staje po kući.

- Nisam zaposlena, a posle svega to tek ne želim, važno mi je da budem s decom. Ipak, počela sam opet da pravim meso u tegli, po starinskom receptu koji je u našoj kući generacijama.

- To je zapravo meso pasterizovano u tegli kuvanjem u njoj. Takvo bi moglo da stoji i do tri godine, ali kako danas ljudi nemaju hladne podrume kao naši preci, naznačim da je rok 16 meseci. S mesom iz tegle uz makarone ili paradajz-sos, eto lepog ručka za 15 minuta - veli Milica.

- Svakodnevna borba za život najugroženijih pacijenata je veliki medicinski izazov, ali i teret s kojim se nekad preteško nositi. Teške ljudske priče, nemoć da išta učiniš pred naletom smrti, teške odluke koje je potrebno brzo i hrabro doneti svakodnevno iscrpljuju lekare u jedinicama intenzivnog lečenja. Lekar intenzivista uvek proživljava emotivno svaki aspekt lečenja, a naročito ishoda bolesti. Nakon višenedeljne, a neretko i višemesečne borbe za nečiji život shvatite da ste za njih i njihove porodice postali mnogo više nego samo običan lekar. Tako je bilo i s Milicom - priča za Kurir prof. Janković pa dodaje:

Dr Radmilo Janković i Milica na krštenju
Dr Radmilo Janković i Milica na krštenju foto: Privatna Arhiva

- Medicinski gotovo bezizlazna situacija, donošenje teških i jako hrabrih odluka koje pre vas niko nije doneo, a na hodniku uznemirena, uplakana lica supruga, majke, sestre. Pokazuju fotografije Milice sa sinovima. A najmlađe dete - Nikolina, čeka svoju majčicu u bebi-bloku, u zgradi ginekologije, nekoliko stotina metara dalje. Vremena je malo, a teške odluke se moraju doneti... I tako nastaje večna povezanost lekara i sestara sa svojim preživelim pacijentima. Poruke, čestitanja, a neretko i zajednički susreti na proslavama poput ovog.

Kurir.rs/ Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track