Na dan kada je pre 100 godina rođen kralj Petar II Karađorđević, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina su na Oplencu odali počast. Ovo je bila prva u nizu aktivnosti kojima će biti obeležen ovaj značajni jubilej kraljevske porodice Srbije.

njv-kralj-petar-drugi--i-nikola-tesla.jpg
Arhiv Kraljevskog dvora 
Petar II Karađorđević i Nikola Teslafoto: Arhiv Kraljevskog dvora

Pomen pokojnom kralju u Mauzoleju kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa, služio je episkop šumadijski Jovan, a prisustvovali su članovi Krunskog saveta Predrag Marković, prof. dr Čedomir Antić i Darko Spasić, članovi Udruženja Kraljevina Srbija, predstavnici Fondacije kralja Petra I na Oplencu.

100-godina-od-rodjenja-petra-ii-4.jpg
Kraljevski Dvor 
Prestolonaslednik Aleksandar polaže venac na očev grobfoto: Kraljevski dvor

U Kraljevskom dvoru večeras će biti svečano otvorena izložba "Vek od rođenja kralja Petra II - karika između prošlosti i sadašnjosti". Istovremeno, u dvoru će biti održana i promocija ekskluzivnog izdanja "Vladari Srbije", prigodnih poštanskih maraka posvećenih 100. godišnjici rođenja kralja Petra II i dvesetotoj godišnjici rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

100-godina-od-rodjenja-petra-ii-5.jpg
Kraljevski Dvor 
pomen Petru IIfoto: Kraljevski dvor

Uz blagoslov episkopa timočkog Ilariona, prestolonasledniku je na Oplencu predata pukovska zastava Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno pronađena posle više od sedam decenija skrivanja, kako bi bila deo izložbe u dvoru. Zastava ima monogram kralja Petra II i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena kraljevine: "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu".

100-godina-od-rodjenja-petra-ii.jpg
Kraljevski Dvor 
ratna zastavafoto: Kraljevski dvor

Prestolonaslednik Aleksandar i njegova Fondacija za obrazovanje i kulturu narednih dana uručiće Narodnoj biblioteci Srbije primerke memoara kralja Petra II. Takođe, biće organizovani obilasci Kraljevskog kompleksa i izložbe za najbolje učenike 7. i 8. razreda beogradskih osnovnih škola koje nose imena članova dinastije Karađorđević - "Karađorđe", "Kralj Petar I", "Kraljica Marija" i "Kralj Petar II".

100-godina-od-rodjenja-petra-ii-2.jpg
Kraljevski Dvor 
celivanje zastavefoto: Kraljevski dvor

- Uvek sam emotivan na ovaj dan, na dan kada je 1923. godine rođen moj dragi otac, kralj Petar II. Poznata je njegova sudbina nakon vihora Drugog svetskog rata, ostao je u nevoljnom izgnanstvu do kraja života. Srce mog oca bilo je ispunjeno setom i nostalgijom za otadžbinom, svaki dan se nadao da će se vratiti svom narodu - rekao je prestolonaslednik:

100-godina-od-rodjenja-petra-ii-3.jpg
Kraljevski Dvor 
za uspomenu na današnji danfoto: Kraljevski dvor

- Srce mi je mirnije od kada su njegovi zemni ostaci 2013. preneti na Oplenac, u mauzolej Kraljevske porodice, gde sada konačno može da počiva u miru, u svojoj voljenoj Srbiji. Ispunio sam jedan od njegovih poslednjih zaveta koji mi je dao, da ga, makar i mrtvog, vratim u otadžbinu. Dragi oče, uvek ćeš biti u mojim molitvama i u mom srcu.

Kurir.rs