Zakoni u prosveti nužni su i veoma bitni, ali da li su u srpskom obrazovnom sistemu i primenjivi ili, kako upozoravaju sindikati u prosveti, pokušavamo da kancer lečimo andolom.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da će setom prosvetnih zakona koje je usvojila Vlada Srbije sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

O izmenama zakona u pomenutoj oblasti diskutovala je gošća "Pulsa Srbije" Vesna Vojvodić, predstavnica GSPRS Nezavisnost i profesora srpskog jezika.

Kurir televizija "SVAKI NAPAD NA NASTAVNIKA DA BUDE KRIVIČNO DELO" Iz sindikata o izmeni zakona: Da li će profesori dobiti status službenog lica?!

- Reč je o tome da smo mi izgubili dragoceno vreme, ne pričam o mesecima, nego i o godinama. Moram da podsetim javnost na činjenicu da smo u decembru imali konstruktivne razgovore sa predstavnicima ministarstva prosvete, ali i drugih, sa ciljem da sprečimo, ili umanjimo, najveći problem u našem društvu, a to je razbukalo nasilje, a ono se posebno u školama pojavljuje. Međutim, od decembra, pa sve do danas, čekamo delotvorne mere, odnosno zakonska rešenja. Ne mogu, a da ne primetim, da će neke od tih mera teško učiniti ono što svi želimo, odnosno da nasilje u školama postane naša prošlost - započela je Stanković.

- Kada je reč o dodatnoj zaštiti nastavnika, mi smo još u decembru prošle godine, bili striktno protiv predloga da zaposleni u školama, a pogotovo nastavnici, dobiju status službenog lica. Mi takav predlog nismo prepoznali kao koristan. Naša ideja je da svaki napad na zaposlenog bude tretiran kao krivično delo. Samo treba precizno definisati šta bi značio napad. To je jedna od vrlo ostvarljivih mera koje mogu da se implementiraju u zakon.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV PROTIV MENE SE VODI ORGANIZOVANA HAJKA IZ ŠKOLE: Nastavnik istorije Disić negira optužbe Strongmena da mu je ZLOSTAVLJAO sina