KOJE DIVLJE ŽIVOTINJE SU NAJČEŠĆA META KRIJUMČARA? Stojanović iz "ZOO planet" upozorio: Samo ZAJEDNO možemo rešiti OVU PRETNJU!
Foto: Instagram/wwwsuboticacom

kurir tv

KOJE DIVLJE ŽIVOTINJE SU NAJČEŠĆA META KRIJUMČARA? Stojanović iz "ZOO planet" upozorio: Samo ZAJEDNO možemo rešiti OVU PRETNJU!

Društvo -

Pažnja javnosti je već nekoliko dana neprestano usmerena na stanje petomesečne lavice, koju su građani pronašli na Čantavirskom putu kod Subotice.

Sada je već sasvim izvesno da je ovo mladunče divlje životinje bilo predmet krijumcarenja, na šta su ukazale i razne, naknadne spekulacije po društvenim mrežama.

Više o ovome, donosi reporterka Kurira Aleksandra Orlić, dok su o situaciji u kojoj se lavić našao danas razgovarali voditelji emisije "Puls Srbije" sa Dušanom Stojanovićem, iz Udruženja ZOO planet iz Niša.

Lav, lavić, subotica
foto: Privatna Arhiva

Sagovornik Kurir TV Stojanović ističe da je ovaj fenomen nelegalnog unosa životinja u zemlju prisutan već godinama, a analiziraćemo kako se ove životinje dospevaju u ruke krijumčara i šta se dešava s njima kada budu pronađene i spašene.

Stojanović naglašava da je krijumčarenje ovih životinja u Srbiju postalo česta pojava. Krijumčari ilegalno nabavljaju ove životinje u drugim zemljama gde su egzotične vrste često dostupne. Transport se obavlja kroz različite metode, uključujući kutije, kamione, sanduke i skrivene prostore, a ne retko se koristi i taktika puštanja životinja na granici kako bi bile pokupljene u Srbiji.

Najčešće krijumčarene životinje su zaštićene vrste koje nisu dozvoljene kao kućni ljubimci. To obuhvata razne reptile, zmije različitih vrsta, pitone, egzotične papagaje i patuljaste majmune kao što su makakiji i kapucineri. Ponekad se čak pronalaze i opasne divlje životinje, uključujući lavove i pantere.

Luka Stanojević
foto: Kurir tv

Važno je napomenuti da držanje ovakvih životinja u Srbiji zahteva posebne uslove i dozvole, uključujući odobrenje ministarstva i CITES dozvole. Kada se ove životinje oduzmu, obično se šalju u regionalne prihvatne centre na Paliću.

Transport ovih životinja često izaziva stres i neadekvatne uslove, što može negativno uticati na njihovo zdravlje. Ponekad odbijaju hranu i prolaze kroz dehidraciju i atrofiju mišića tokom transporta.

Pored toga, postoji rizik da ove životinje donesu razne zarazne bolesti koje nisu prisutne u Srbiji, što predstavlja pretnju kako za ljude tako i za domaće životinje.

U suštini, krijumčarenje opasnih i egzotičnih životinja u Srbiju je ozbiljan problem koji zahteva hitnu pažnju i akciju. Borba protiv ovog nelegalnog trgovinskog lanca zahteva saradnju nadležnih institucija i podizanje svesti građana o ovom važnom pitanju.

Dušan Stojanović zaključuje da se samo "zajedničkim naporima može rešiti ova ozbiljna pretnja za životinjski svet i društvo u celini."

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:06

Milica Pavlović, promocija albuma Lav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track