A koliko ste vi godina imali kada ste saznali da je mat folija je za hranu hranu, a sjajna za vrelu, upitala je Milica Kon pratioce na svom Instagram profilu.

Možemo i mi isto pitanje da sada postavimo. I zašto alu folija ima različite strane?

Prilikom proizvodnje dolazi do zagrevanja i rastezanja folije, tako da se dva sloja spajaju i istovremeno prolaze kroz valjak jer bi su u suprotnom pocepala. Ona strana koja naleže na polirani čelik valjka bude sjajna, a ona koja nije u kontaktu sa valjkom bude mat.

shutterstock-2186002055.jpg
Shutterstock 

Kako biste to postigli da hrana ostane što duže topla potrebno je da je umotate u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra. Nećete mnogo pogrešiti ni ako učinite suprotno, ali ovako će ipak da bude maksimalni učinak.

shutterstock-1841284891.jpg
Shutterstock 

I kada pečete, ukoliko koristite alu foliju važno je znati da se ako sjajna strana ostane spolja od nje odbijaju infracrveni zraci i dolazi do sporijeg zagrevanja onoga što pripremate. Ukoliko pak sjajna strana bude okrenuta ka manirnici, a mat strana bude spolja onda se proces zagrevanja povećava i do 15 posto.

Ko je znao, znao je, a ko nije sad će da zna.

Kurir.rs