Označavanje neke hrane kao potencijalno "zavisne" moglo bi pomoći ljudima da promene svoju ishranu, rekli su naučnici, budući da procene pokazuju da bi se svaka sedma odrasla osoba i svako osmo dete moglo "navući" na industrijski visoko prerađenu hranu (UPF).

Istraživači su rekli da bi način na koji neki ljudi konzumiraju hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima mogao "ispuniti kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti".

porodica-rucak-svecani-rucak.jpg
Shutterstock 

Ponašanja koja zadovoljavaju taj kriterijum su, između ostalih, intenzivna želja, simptom odvikavanja, manja kontrola nad unosom i nastavak upotrebe uprkos posledicama poput poremećaja prejedanja, lošijeg fizičkog i mentalnog zdravlja te nižeg kvaliteta života, navodi se.

Tim međunarodnih istraživača ukazuje na meta-analizu 281 studije iz 36 zemalja. Ona pokazuje da se "zavisnost o ultraprerađenoj hrani" javlja kod 14 posto odraslih i 12 posto dece.

Naučnici kažu da bi, označavanje neke hrane visokim udelom ugljenohidrata i masti kao "zavisničke", potencijalno moglo poboljšati zdravlje kroz promene društvenih i kliničkih politika.

Najćešće konzumirana ultraprerađena hrana u uobičajenoj ishrani:

foto: Zorana Jevtić
  • industrijski proizveden hleb
  • gotova hrana
  • žitarice za doručak
  • kobasice i druge mesne prerađevine
  • konditorski proizvodi
  • keks
  • peciva, zemičke i torte
  • industrijski proizveden pomfrit
  • gazirana pića, sokovi od voća i đusevi
  • slane grickalice (uključujući čipseve)
  • sosovi, dresinzi i moca
  • konzervirana hrana kao što su kuvani pasulj i supe
  • alternative mesu
  • sojini derivati
  • zamene za mlečne proizvode

- Priznavanjem da određene vrste prerađene hrane imaju svojstva da stvaraju zavisnost, mogli bismo pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja - rekla je Ashley Gearhardt, profesor psihologije na na Univerzitetu u Mičigenu.

Istraživači iz SAD, Brazila i Španije ističu da "rafinirani ugljenohidrati ili masti izazivaju slične nivoe dopamina u moždanom striatumu kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju zavisnost poput nikotina i alkohola".

- Iako aditivi, koji se dodaju hrani zbog ukusa i kako bi "poboljšali osećaj u ustima", sami po sebi verovatno neće izazvati zavisnost, mogli bi "postati snažni pojačivači učinaka kalorija u crevima" - napisali su.

profimedia0365259837.jpg
Profimedia 

Na primer hleb pravljen od pšeničnog brašna, vode, soli i kvasca je prerađen, ali ako mu dodate emulgatore ili veštačke boje on postaje ultraprerađen. Tako je i sa običnom ovsenom kašom, kornflejksom i pšeničnim pahuljicama - one su minimalno prerađene, međutim kad proizvođač doda šećer, veštačke ukuse ili boje, postaju ultraprerađene.

Imamo primer i običnog jogurta koji je kao takav minimalno preraden, ali uz dodavanje zaslađivača, konzervansa, stabilizatora ili veštačke boje postaje - ultraprerađen.

Kurir/Poslovni.hr